Unelma toisenlaisesta toimistoympäristöstä

Unelma toisenlaisesta toimistoympäristöstä


Pakenin Suomen kylmyyttä etelään. Aamu toisensa jälkeen suosikkikahvilassani istuu iloinen ja energinen nainen. Hän on asettautunut pöydän äären auringon noustessa, tuonut mukanaan tietokoneensa, älypuhelimensa ja muistilehtiönsä. Emilija vastaanottaa puheluja, kuuntelee, neuvoo ja opastaa. Service Desk Expert on asettautunut kahvilaan. Emilija tuntee ihollaan kesäaamun lämmön, pääskysten viserryksen, nauttii kahvilan kauniista sisustuksesta, ottaa kylmän juicen ja syö salaatin, kun siltä tuntuu.

Työelämä on murroksessa, mutta kukaan ei tiedä mikä on lopullinen työn tekemisen tapa, vai pystyykö sitä ikinä määrittelemään. Onko Emilijan tapa sellainen, joka on jokaisen tietotyöläisen unelma ja tulevaisuus? Miksi matkustaa rankkasateessa, aamuruuhkassa toimistoon, jossa kukaan ei puhu. Tai miksi tulla työpaikalle aurinkoisena kesäpäivänä istumaan ison toimistotalon keskirungossa, kun etuoikeutettu ikkunapaikalla istuja laittaa sälekaihtimet kiinni, jotta aurinko ei häikäise tietokoneruutua. Et tunne, onko kesä vai talvi, laitat joka tapauksessa valot päälle ja villasukat jalkaan, koska ilmastointi on säädetty niin, että lämpötila ja tuuletus ovat tasaiset vuodenajasta riippumatta. Istut ehkä toimistossa näkemättä päivänvaloa vaikka rakennusmääräykset ohjaavat rakentamaan ikkunallisia toimistotiloja. Et kuule pulujen kurnutusta etkä näe milloin koivunlehdet ovat hiirenkorvalla.

Mitä jos luovuttaisiin kokonaan kiinteistä istumapaikoista, pesänrakentamisesta vakipaikalle sekä asenteesta, jonka mukaan ”meillä on aina tehty näin” tai ”nyt ei kannata muuttaa mitään, koska kohta kaikki muuttuu kuitenkin”. Ankea asenne on lähes pesunkestävä vaikka on häpeä sanoa se ääneen. Olisiko parempi valmistautua muutokseen ja tehdä sille tilaa. Olisiko aika purkaa työn muutosta rajoittava sääntely, päästää irti totutusta ja antaa mahdollisuudet luovuudelle ja innovaatioille?

Monen valkokaulustyöläisen ammattitaito perustuu ohjelmisto- tai koodikieleen tai ainakin siihen, että on hyvä luomaan raportteja tai murskaamaan dataa. Miten sitten käy, kun tekoäly tekee puolestamme kaiken tämän?

Tulevaisuudessa työn tuottavuus perustuu luovuuteen. Kansakuntamme pärjäisi kilpailussa paremmin, jos kehittäisimme ongelmanratkaisu-, myynti- ja markkinointitaitojamme. Luovuutta ja innovaatiota ei voi johtaa tai pakottaa, niille pitäisi luoda edellytykset. Työn tekeminen ja johtaminen ovat murroksessa. Ne vaativat uutta ajattelua monella tasolla.

Elämme yhä edelleen teollisen yhteiskunnan rajoitteissa, työntekijän itsenäisyyden ja itseohjautuvuuden kypsyystaso vaihtelee organisaatiokulttuurista riippuen.

Yhä useampi on tulevaisuudessa freelancer, oman onnensa seppä. Työpaikoista tulee muuttuvien tarpeiden sanelemia, väliaikaisia, mobiileja verkostoja, kertoo Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko. Toivottavasti työpaikoista tulee myös entistä mukavampia fyysisiä yhteisöjä, jotka tukevat luovuutta ja vuorovaikutusta.

Unelmatyöympäristössä on paikka kohtaamisille, koska ihmiset kommunikoivat kaikista luontevimmin kasvotusten. Yhtä tärkeää on vaihtaa ajatuksia, tuntea, kokea ja saada visuaalisia ärsykkeitä ja makuelämyksiä. Nykyiset toimistoympäristöt ovat pääsääntöisesti kliinisiä ja vailla virikkeitä, kaikki muka keskittymistä häiritsevä on poistettu. Mitä, jos toimistossa olisi lemmikkivyöhyke, lankutusnurkka, puutarha tai hiljentymishuone?

Suurimpia kysymyksiä on, miten saamme luovuuden kukoistamaan. Ilman luovuutta ja mahdollisuutta toteuttaa työn muutosta kompastumatta sopimusviidakon hitauksiin olemme kuin keskiaikainen työjuhta: vahva ja luotettava, mutta niin yllätyksetön.

Smart Office -konsortio kerää ideoita älykkään työnteon mahdollisuuksista ja tarpeista. Osapuolet kehittävät yhdessä uutta ajattelua, toteutettavia ideoita sekä konseptin tai konsepteja konttoriteemasta. Innovatiivinen ja muuttuvia työn tekemisen käytäntöjä tukeva älytaloajattelu on vielä varsin uutta toimistoympäristöissä.

Miten sinä parantaisit perinteistä suomalaista toimistoympäristöä?

Smart Office -konsortio hahmottelee älykkään työnteon mallia

  • Virva Patomo on sovellusliiketoiminnan konsultti. Hän tukee organisaatiota muutoshankkeissa, uusien palveluiden ja toimintatapojen innovoinnissa ja käyttöönotossa.