Ihmiskunnan kohtalon ratkaisee teknologia

Ihmiskunnan kohtalon ratkaisee teknologia


Luin juuri Lauri Reuterin kirjoittaman ajankohtaisen ja ajatuksia herättävän blogin. Tekstissä hän nostaa esiin kuusi häneen vaikutuksen tehnyttä huomiota tulevaisuudesta, kun hän otti osaa Singularity Universityn Global Solutions -ohjelmaan. Suosittelen lukemaan tekstin, mutta tässä havainnot otsikkotasolla:

  1. Harva ymmärtää ilmastonmuutoksen todellisen vakavuuden
  2. Teknologian muutosnopeus yllättää kaikki
  3. Resurssien rajallisuus on illuusio
  4. Ne kaatuvat, jotka sitä vähiten odottavat
  5. Ihminen ja tekoäly sulautuvat toisiinsa
  6. Tästä kaikesta ovat vastuussa ihmiset

On vaikea olla eri mieltä Laurin esille nostamista asioista. Allekirjoitan ne kaikki, tosin ilmastonmuutoksen todellisia vaikutuksia tuskin kukaan meistä osaa tarkasti ennustaa, mutta asiantuntijat ja tutkijat ovat luultavasti parhaassa asemassa tekemään ennustuksia.

Epävarmuudessa eläminen on epämiellyttävää. Sitä kuitenkin tällä hetkellä riittää ja panokset ovat kovat. Henkilökohtaisesti uskon, että kohta 2, eli teknologia tulee yllättämään meidät myönteisesti myös puhtaan energian kannalta. Sitä en kuitenkaan usko, että maapallo selviäisi seuraavista vuosikymmenistä ilman arpia. Mutta en usko globaaliin katastrofiin. Luotan teknologian kehittymiseen ja maapallon mukautumiskykyyn erilaisiin oloihin, myös muuttuvaan ilmastoon.

Tärkeintä on kuitenkin säilyttää ympäristömme sellaisena, että elämä on elämisen arvoista eläimille ja ihmisille. Ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat tärkeitä komponentteja, mutta ymmärsin myös lukiessani Laurin tekstiä, että teknologian suunnittelu mahdollisimman humaaniksi on yhä teknologiakeskeisemmäksi muuttuvassa maailmassa kriittisessä roolissa elämänlaadun kannalta.

Jos ”ihminen ja tekoäly sulautuvat toisiinsa”, mobiililaitteet upotetaan ihon alle ja informaatio heijastetaan suoraan verkkokalvolle tai tulevaisuudessa luultavasti suoraan aivoihin, tarkoittaa tämä ennennäkemättömän saumatonta liittoa ihmisen ja teknologian välillä. Jos ihmiset saavat oireita nykyistenkin mobiililaitteiden käytöstä, liian ajan viettämisestä koneen ääressä tai sosiaalisen median käytöstä, tulee meidän vakavasti miettiä suhdettamme teknologiaan humaanista, eikä vain funktionaalisesta perspektiivistä.

Designin yhdistäminen teknologiaan teki ihmeitä. Nyt tarvitsemme vieläkin ihmiskeskeisempää ajattelua. Mutta minkä alan asiantuntijoita teknologiayritysten pitäisi palkata ja minkälaisia tiimejä tai yksiköitä perustaa?