Hop hop, maakuntien it-ratkaisut!

Hop hop, maakuntien it-ratkaisut!


Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan vuoden 2020 alussa. Silloin Suomessa toimii 18 itsehallinnollista maakuntaa, joiden on määrä järjestää kaikki alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut. Uusien maakuntien tehokas toiminta edellyttää laadukkaita ja toimivia it-ratkaisuja.

Viime keväänä maakunnissa oli jo kova touhu päällä ja suunnittelutyöt alkoivat ripeästi. Sitten hallitus siirsi aikataulua vuodella ja jotenkin tuntuu, että samalla suurin into katosi. Siirto sinänsä oli varmasti perusteltu ja viisas ratkaisu. Liian kireällä aikataululla olisi vaarannettu palvelujen toimivuus. Mutta vuoden lisäaika ei todellakaan tarkoita sitä, että nyt olisi aikaa hukattavaksi. Edelleen aikataulu on haasteellinen ja edellyttää aktiivista ja tiivistä etenemistä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha viisaus pitää täysin paikkansa myös tässä tilanteessa, mutta liian pitkälle venytetty suunnittelu saattaa jättää toteutukselle aivan liian lyhyen aikavälin. Takalauta on nimittäin tiedossa ja siitä ei ole varaa lipsua.

Jo nyt on nähtävissä, että toteutusten suurin ongelma tulee olemaan osaavien tekijöiden puute, tai erityisesti tekijöiden riittävyys. Nykyiset toiminnot pitää kuitenkin hoitaa ja nykyhenkilöstön aika menee pääosin niihin. Tällä samalla henkilöstölläkö rakennetaan vasemmalla kädellä uudet ympäristöt? Ei tule onnistumaan. Uuden toteutukseen voidaan varmasti osin käyttää samoja resursseja, mutta lisävoimaa tarvitaan ja paljon.

Kun kaikki 18 maakuntaa aloittavat omat hankkeensa suunnilleen samaan aikaan, niin siitä syntyy aikamoisen verinen taistelu toteuttajista.

Tästä syystä pitäisi pikaisesti miettiä, miten toteutuksia voisi jaksottaa ja ennen kaikkea aloittaa rakentaminen pikaisesti.
On myönnettävä, että tehtävä ei ole ihan helpoimmasta päästä. Maali liikkuu, joten tarvittavat päätökset pitäisi kiinnittää välittömästi. Valtion taholta rahoitusmalleja on kiinnitetty tai ainakin jaksotettu, sillä rahaa tämä kaikki vaatii. Mutta sitä kuluu paljon enemmän, jos joudutaan tekemään projektit liian tiukalla aikataululla tai resursseilla. Vaarana on, että syntyy myös paljon sutta ja sekundaa.

Nyt maakuntien olisi syytä ottaa välittömästi it-toimittajat mukaan suunnitteluun. Mitä aikaisemmin olemme mukana, sitä paremmin pystymme auttamaan suunnittelussa. Monella meistä on vahvaa kokemusta erilaisista yritysten yhdistämisprojekteista. Myös resurssisuunnittelun kannalta aikainen näkyvyys tarpeisiin on ehdottoman tärkeää.

Nyt  pitää lähteä etenemään rohkeasti yhdessä eteenpäin ja pistää hommat käyntiin vauhdikkaasti. Hoo-hetki siintää aina vaan lähempänä.

1 comment

Add yours
  1. 1
    Jani Jaatinen

    Hep Juha, kyllä maakuntien kanssa näitä kiivaasti edistetään. Tietohallinnon suunnittelu menee vain tuotannollisen suunnittelun edelle varsinkin kun valtakunnalliset päätökset ovat vielä tuotannon osalta vaiheessa.

Comments are closed.