Pilvipalveluko kallis ja vaikea?

Pilvipalveluko kallis ja vaikea?


Harva asia on pelkkää ruusuilla tanssimista. Ihanat pilvipalvelut eivät tee poikkeusta.

Kokonaiskulujen hallinta

Pilvipalveluiden keskeinen etu on ketteryys. Voit hankkia lisää virtuaalikoneita, muistia, levyä ja muita palveluja muutamalla hiiren painalluksella. Palvelut ovat käytössäsi heti ja minuuttiveloitus lähtee juoksemaan. Projekteilla ja palveluilla on oikeudet hallinnoida omia ympäristöjään suoraan pilvipalvelusta. Käytettyjä pilvipalveluja saattaa vielä olla useita.

Päädytään tilanteeseen jossa kulut karkaavat käsistä, koska niitä on hankalaa tai jopa mahdotonta seurata keskitetysti. Ketkä tai mitkä organisaatiossa käyttävät mitäkin pilvipalvelua ja miten paljon? Minkä palvelun kustannukset ovat nousussa? Minkä projektin järeä koulutusympäristö jäi vahingossa päälle kuukausiksi ja aiheutti tuhansien eurojen turhan kulun?

Kuluseurantaan on onneksi helppo ratkaisu: Fujitsu Cloud Service PICCO. Suosittelen tutustumaan.

Vanhojen ympäristöjen siirto pilveen

Olemassa olevien palvelinten siirto pilvialustalle ei ole aina kustannustehokasta. Yllätys? Mikäli virtuaalipalvelimet ovat päällä 24/7 eikä niiden varassa olevaa ratkaisua koskaan skaalata mihinkään suuntaan, perinteiset ratkaisut ovat erittäin kilpailukykyisiä.

Pilviratkaisun keskeinen hyöty on minuuttipohjainen, käyttöön perustuva laskutus. Jos sille ei ole tarvetta, ei synny myöskään säästöjä. Yleensä tarvetta kuitenkin on. Testi- ja koulutusympäristöjä harvemmin käytetään 24/7. Eikä tuotantoympäristönkään tarvitse olla ympäri vuoden samassa iskussa kuin vuoden ainoana ruuhkahuippuna.

Näin siis teoriassa. Todellisuus voi olla aivan muuta. Kun vanhan järjestelmän ajoalusta vaihtuu pilveen, ei ole mitenkään selvää, että pilvialustan hyödyistä päästään nauttimaan. Testiympäristön alasajo ja käynnistäminen saattavat vaatia huomattavan määrän manuaalisia toimenpiteitä. Tuotantoympäristön skaalaaminen ylös- tai alaspäin saattaa sekin olla monimutkaista ja manuaalista työtä. Voi olla edullisempaa ajaa ratkaisua sen elinkaaren loppuun siellä kumppanin konesalissa.

Ratkaisu ei muutu pilviratkaisuksi sillä, että siirretään virtuaalipalvelimia konesalista pilveen. Valitettavasti.

Aito moderni pilviratkaisu

Mitä ne aidot pilviratkaisut sitten ovat? Ne ovat rakennettu käyttäen PaaS-palveluja, kontteja (Docker) tai vaikkapa CloudFoundrya. Aidot pilviratkaisut mahdollistavat aidot säästöt. Ne ovat luonnostaan skaalautuvia ja parhaimmillaan ne hävittävät ratkaisun keskeisen hukan: virtuaalipalvelimet. Mieti tilannetta jossa ei enää koskaan tarvitse murehtia palvelimien huolto- (service pack), tietoturva- ja käyttöjärjestelmäpäivityksistä. Ratkaisun näkökulmasta kaikki palvelinten aiheuttama työ on hukkaa. Ja sitä on pahimmillaan paljon.

Pilvimigraatiot, vanhojen ratkaisujen modernisointi ja uusien aitojen pilviratkaisujen tekeminen onkin jo vähän hankalampaa. Osaamme kuitenkin senkin.