Levollinen teknologia on häiritsevän hyvä ajatus

Levollinen teknologia on häiritsevän hyvä ajatus


Uusimman iPhonen kasvojentunnistus on teknisesti hieno tapa avata älypuhelimen lukitus, mutta haluammeko aina nostaa älypuhelimen kasvojemme eteen kaiken keskipisteeksi?

Vuonna 1995 Mark Weiser ja John Seely Brown esittelivät termin levollinen teknologia (calm technology). Tällä he tarkoittivat teknologiaa, jonka kanssa käyttäjä voi olla vuorovaikutuksessa ilman teknologian tunkeutumista huomion keskipisteeksi.

Ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta tutkiva Amber Case puhui samasta aiheesta keväällä Fujitsun World Tour -tilaisuudessa Helsingissä.

Tulevaisuutta ja kuluttajia tutkiva Mika Pantzar on puolestaan ennustanut ihmisten jakautuvan yhä selkeämmin joko äärimmäisen kiireisiin tai toimettomiin. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat joutuvat optimoimaan päivän jokaisen askelmansa tehokkuuden varmistamiseksi. Jälkimmäisessä ryhmässä taas ovat ne, joilla on liikaa aikaa ja siten vaikeuksia täyttää arkeaan mielekkäällä tekemisellä.

Kutsutaan ensimmäistä ryhmää vaikka hosujiksi ja jälkimmäistä ryhmää joutilaiksi. On helppo uskoa, että molemmat ryhmät saavat yhä lisää jäseniä.

Taidan itse olla lähempänä hosujaa kuin joutilasta. Aamupalan nautin autossa aamuruuhkassa, blogitekstien lukemisen olen kauan sitten korvannut autossa kuunneltavilla podcasteilla, valmiiksi kerätyt – vaimon tilaamat – ruokaostokset haen kaupasta puhelinpalaverin aikana illalla. Lapset ehtivät harrastuksiin ajallaan, mutta viime tingassa.

Tähän arkeen sopii huonosti teknologia, joka varastaa huomion. Jos auto vaatisi jatkuvaa huomiota, aamupala jäisi väliin. Jos puhelinpalaverin järjestelyt vaatisivat ponnisteluja, keskustelunaihe ja päätökset unohtuisivat.

Ääniassistentti, kuten Google Home tai Amazon Echo, sen sijaan sopii hosujien arkeen hyvin. Sille kerrotaan musiikkitoiveet ja kauppalistalle lisättävät tuotteet ilman, että meneillään olevaa tehtävää – vaikkapa ruoanlaittoa – tarvitsee keskeyttää.

Hosujan arjessa tavoitteena on vähentää stressitekijöiden eli ärsykkeiden määrää. Sen sijaan ajatus älypuhelimesta huomionkipeänä Tamagotchi-lemmikkinä puistattaa.

Ja juuri huomionkipeitä uudet älypuhelimet ovat.

Android-laitteiden sovellusten ilmoitukset täyttävät puhelimen näytön ja piippaavat tauotta hakiessaan huomiota. Applen uusimman iPhonen lukitus aukeaa kasvotunnistuksella, jolloin puhelinta ei enää taskussa tai pöydän alla huomaamattomasti avata. Puhelin on päinvastoin nostettava parrasvaloihin kasvojen eteen varastamaan huomio.

Joutilailla ei välttämättä ole kovin monta tehtävää samanaikaisesti meneillään. Silloin voi itse asiassa olla mukava kuulla, että kaveri päivitti juuri statuksensa Facebookiin tai läheinen lounaspaikka myy edullista ylijäämäruokaa juuri nyt. Älypuhelimen nostaminen kasvojen eteen on vain hauskaa – taas olisi yksi kissavideo tai sushi-annoksen kuva jaettavaksi.

Kenties pyrimme kohti jonkinlaista ärsykkeiden ja stressitason normaalitilaa ja teknologia voisi parhaimmillaan auttaa sekä hosujia että joutilaita pääsemään siihen. Joutilaat saisivat mukavasti lisätekemistä levottoman teknologian, hosujat stressiä helpottavaa apua levollisen teknologian avulla.

Tämä kehitys ei ole vielä kovin pitkällä. Tilanteen kypsymistä odotellessa pitää ainakin hiljentää ne kännykän ilmoitukset.