Suomi 100 − Ruotsi 0

Suomi 100 − Ruotsi 0


Itsenäisyytemme satavuotisjuhlapäivä on huomenna. Mikä voisi olla enää suuremman riemun aihe? No tietenkin se, jos voisimme samaan syssyyn todeta rakkaan naapurimaamme joutuneen tapahtuman johdosta suunnattomaan ahdinkoon. Vai kumpi fakta herättää enemmän tunteita: Suomen maailmanmestaruus jääkiekossa vuonna 1995, vai lukemat 4−1, jolla Ruotsi finaalissa nujerrettiin?

Kilpailu on toki eteenpäin vievä voima, niin urheilussa kuin liike-elämässäkin. Mutta vaatiiko sen toteutuminen aina voittajan lisäksi myös voitetun? Salliiko se ylemmyydentunteen, vahingonilon, jopa pilkan? Onko aina kilpailtava ”verisesti”, ”taisteltava” voitosta ja ”tuhottava” vastustaja. Melko aggressiivisia termejä, jotka ohjaavat toimintaamme − ja pahimmillaan käyttäytymistämme. Eikö kilpailla voisi myös terveemmin?

Fujitsun kantava teema on ”co-creation”, yhdessä tekeminen ja uuden luominen yhteistyössä. Keskitymme ensi sijaisesti asiakkaaseen. Tiivis yhteistyö ja kumppanuus asiakkaan liiketoimintajohdon ja operatiivisten toimijoiden kanssa. Miksi? Koska näemme, että se on avain tulevaisuuden menestykseen.

Otetaan esimerkki vilkkaan miljoonakaupungin ostoskadulta jostakin päin maailmaa. Pienet kivijalkaliikkeet kilpailevat keskenään kadulla kävelevistä asiakkaista eikä yhteistyötä asiakkaiden menettämisen pelossa tehdä. Pieni rikollisjoukkio keksii tavan huijata kadun ensimmäisestä liikkeestä tavaraa ulos kauppiaan huomaamatta. Yrittäjä huomaa tämän vasta, kun artikkeleita on hävinnyt riittävästi ohi kirjanpidon, keksii tavan estää varkaudet ja joukkio siirtyy seuraavaan liikkeeseen. Siellä toistuu sama: tavaraa katoaa, kunnes kauppias huomaa tämän ja ryhtyy toimiin, jotka saavat pikkurikolliset siirtymään seuraavaan liikkeeseen. Muutaman viikon jälkeen koko katu on käyty läpi, tavaraa on hävinnyt mustaan pörssiin melkoinen määrä, ja gangsterien täytyy keksiä jokin uusi tapa jolla aloittaa kadun läpikäynti uudelleen. Ja ennen pitkää he keksivätkin.

Olisiko tapahtumaketju voitu katkaista jo alun perin ensimmäiseen liikkeeseen? Kyllä, kauppiaiden yhteistyöllä. Ensimmäisen liikkeen omistaja olisi voinut varkaudet huomattuaan informoida rikollisliigasta myös kilpailijoitaan. Tällöin rikoksella saatu hyöty olisi estetty ja kaikkien kauppiaiden toimintaedellytykset olisivat parantuneet. Lyhyellä aikavälillä ensimmäisen liikkeen kauppias olisi toki hävinnyt yksipuolisesti rahaa, mutta pidemmällä aikavälillä myös hänen liiketoimintansa olisi hyötynyt sana kiirittyä rikollispiireissä: ”sinne kadulle ei kannata mennä”.

Fujitsukin on ideoinut esimerkiksi UK:ssa poliisien asuun kiinnitettyjä GoPro-kameroita ja muita rikollisuutta ehkäiseviä ratkaisuja. Onneksi yhteinen kehittämistyö tuottaa myös muunlaista hedelmää: esimerkiksi kasvien kasteluun kehitettyjen IoT-antureiden hyödyntämistä vesivoiman ohijuoksutustarpeen ennakoimiseen tai ultraäänen soveltamista tuulivoimalan lapojen laadunmittaukseen ennen niiden kalliita kuljetuksia asennuspaikalle.

Mitäpä jos juhlavuotemme kunniaksi alkaisimme kilpailla yhteistyöllä? Suomi 100 − Ruotsi 100!