Teknologinen kehitys pakottaa miettimään elämän tarkoitusta

Teknologinen kehitys pakottaa miettimään elämän tarkoitusta


Olemme joutuneet miettimään uusiksi arvomme yksityisyydestä, kun sosiaalinen media ja ”ilmaiset” nettipalvelut ovat tulleet osaksi arkeamme. Joskaan en ole yhtään varma kuinka tarkkaan useimmat meistä ovat asiaa miettineet. Joka tapauksessa yksityisyytemme kapenee kaupallisuuden edessä entisestään, ainakin jos Mainonnan uusi aika -dokumenttiin on uskominen.

Tosin dokumentissa ei ole juuri mitään ihmeellistä ainakaan teknologiselta kantilta. Fujitsullakin on jo hyllyssä dokumentissa käsiteltyä videoanalyysiteknologiaa ja kehittynyttä vähittäiskaupan analytiikkaa (jota muuten myös esitellään parhaillaan NRF:ssä New Yorkissa).

Vielä syvällisempää pohdintaa on kuitenkin edessä. Luin äskettäin kiinnostavan artikkelin Google X:n johtajan Mo Gawdatin ajatuksista. Suosittelen lukemaan koko tarinan, mutta pähkinänkuoressa Gawdat haastaa länsimaiset kovat arvot, kehottaa lisäämään painotusta myötätunnon suuntaan ja varmistamaan onnellisuuden siten, että elämä vastaa odotuksia. Tai oikeastaan, että odotukset vastaavat realistisesti elämää.

Miten filosofinen pohdiskelu arvoistamme liittyy teknologiaan?

Arvomme ja elämänfilosofiamme ohjaavat valintojamme, myös sitä mihin haluamme teknologiaa käyttää. On hieman pelkistettyä ja naiiviakin päätellä, että jalompi elämänfilosofia voisi ohjata sitä mihin tarkoitukseen esimerkiksi yritykset tai sotateollisuus kehittävät teknologiaa. Mutta toisaalta jostain tämäkin pohdinta on aloitettava.

Gawdatin ajatuksissa on mielestäni pätevä pohja. Hän toteaa, että ”länsimaissa on arvostettu ahneutta, kilpailua, väkivaltaa ja yksilöllisyyttä”, mikä taas olisi katastrofi esimerkiksi tiedostavan tekoälyn ja robotiikan kehityksen arvopohjaksi.

Onneksi kulttuurimme ei ole rakennettu pelkästään näiden arvojen päälle. Mutta yritystoiminta usein on ja tekoälyä kehitetään yrityksissä. Lähihistoria onkin osoittanut, että lyhytnäköinen voittojen tavoittelu voi ajaa pidemmän aikavälin ihannetilan ohi.

Kenties itseoppiva ja tiedostava tekoäly vaatii, että siihen sovelletaan kaikkea mitä ihmiskunta on historiassaan oppinut.

Olemme jo aloittaneet filosofisen ja arvopohjan evoluution. Globalisaatio, internet, jakamistalous ja jossain vaiheessa hajautettu internet johtavat tulevaisuudessa siihen, että teknologian avulla voimme luottaa toisiimme enemmän kuin instituutioihin. Tämä kehitys johtaa monen keskitetyn instanssien hajoamiseen tai muuttumiseen osaksi isompaa hajautettua verkostoa. Luottamuksen yhteisöllistyminen on siis ensimmäinen suuri muutos, joka on jo alkanut.

Toinen suuri muutos on vapaa-ajan lisääntyminen (tosin asiasta väitellään ahkerasti). Jos tosiaan on niin, että tulevaisuudessa ihmisillä on enemmän vapaa aikaa tai vähintäänkin enemmän valinnanvaraa, kun robotit hoitavat rutiinit, teknologinen kehitys pakottaa meidät miettimään elämän tarkoitusta.

Luulenkin, ettei kovinkaan monelle meistä riitä vastaukseksi 42.