Pilven reunalta löytyy paikallisesti älykäs sumu

Pilven reunalta löytyy paikallisesti älykäs sumu


It-jutuissa guruillaan usein aalloista tai sukupolvista, jotka etenevät suoraviivaisesti. Oikeasti asiat heilahtelevat edestakaisin, esimerkiksi keskitetään ja hajautetaan vuorotellen trendien mukaan. Nyt kun keskittäminen on ollut muotia jo jonkin aikaa, on vaihteeksi hyvä idea ottaa askelia hajautuksen suuntaan.

Kyse on siis Reunasta. Edge. Pilvi on nykyisin ns. oletusratkaisu, kaikki viedään pilveen ja vielä mieluimmin mahdollisimman isoon sellaiseen. Näin pilvestä on tullut joukko jonkinlaisia megadatakeskuksia jossain kaukana. Nyt on kuitenkin huomattu, että on todella vaativia tilanteita, jossa pilvi ei vain toimi tai ainakaan se ei toimi yksin. Tietokoneet ja laskenta pitää viedä mahdollisimman lähelle sitä kohtaa, missä tapahtuu ja tarve on, paikkaan, jossa fyysinen ja sähköinen maailma kohtaavat.

Ehkä paras esimerkki tällaisesta paikasta on älyauto, joka vaatii melkoista laskentatehoa ja vastausaikojen pitää olla todella lyhyitä. Tien päällä ei voi odottaa, koska palvelin suostuu vastaamaan. Jo millisekuntien odotusaikana auto liikkuu sellaisen matkan, että tienpenkka tulee vastaan ennen kuin vastaus saapuu. Vaikka meillä olisi millainen langaton 6G-verkko, niin todennäköisesti edestakaiseen pilvimatkaan kuluu liikaa aikaa. Tämän takia älyn pitää olla paikallista, eikä jossain kaukana.

Paikallista älyä kriittisiin tilanteisiin

Jokainen verkkopelejä pelannut tietää sen virtuaalituskan hetken, kun normaalisti hyvinkin nopea sadan megan nettiyhteys pätkii pikkuhetken ja se peli olikin sitten siinä. Oiva esimerkki siitä, että tietoliikenteen nopeuteen ei voi luottaa todella kriittisissä tilanteissa. Latenssi. Lag.
Iot, esineiden netti, on tietysti hyvin selkeä maailma, jossa usein tarvitaan paikallista laskentavoimaa edelleen, koska ongelmatilanteissa pitää pystyä toimimaan niin lähellä reaaliaikaa kuin mahdollista. Ei voida luottaa siihen, että verkko olisi aina käytettävissä.

Toinen kuumista nykytrendeistä on tekoäly, AI, joka liittyy myös läheisesti asiaan. Älyauton tekoäly on nimenomaan paikallista älyä. Sama on tilanne esimerkiksi teollisuuden IoT-ratkaisuissa. Toisaalta taas koneoppiminen tai -opettaminen on järkevää toteuttaa siellä missä teho ja tallennustila on edullisinta eli pilvessä, mutta oppimisen lopputulos eli algoritmi tulee toimimaan paikallisesti ja itsenäisesti.

Miten sitten tällainen reunalaskenta, edge computing, kannattaa toteuttaa? Viimeksi kuluneen vuoden aikana markkinoille on tullut runsaasti erilaisia ratkaisuja kaikilta suurilta julkisen pilven toimittajilta, ja totta kai avoimen lähdekoodin komponentteja löytyy myös. Kyseessähän on selkeästi yksi lähiaikojen merkittävistä uusista markkinoista ja taistelu osuuksista on jo kovaa.

Mutta reunalle siis tarvitaan nimenomaan älyä ja teknologiavalintojen aika alkaa olla nyt käsillä. Pilvi ei häviä mihinkään, koska sillä on oma selkeä roolinsa, mutta symbioosissa reunakoneiden kanssa, jotka vaihtavat tietoa koko ajan pilven kanssa – vaikkapa eräajossa – jos joku vielä muistaa tällaisen termin. Sumu, fog, voisi olla hyvä sana kuvaamaan tätä paikallisesti koko ajan läsnä olevaa uudenlaista tietotekniikkaa.