Tulevaisuuden verkko on älykäs ja ihmiskeskeinen

Tulevaisuuden verkko on älykäs ja ihmiskeskeinen


Verkot ovat jokaiselle organisaatiolle ja niiden liiketoiminnalle välttämättömiä työvälineitä. Ilman niitä ei yksikään organisaatio voi tänä päivänä toimia menestyksekkäästi.

Nykyisillä tietoliikenneverkoilla pystytään tekemään jo paljon liiketoimintaa avustavia toimia, kuten asettamaan liiketoimintaohjelmistojen verkkoliikennettä tärkeysjärjestykseen. Esimerkiksi palkanlaskenta voi saada palkkapäivää edeltävinä päivinä “ohituskaistan” yrityksen verkossa. Nykyisten verkkojen hallinta on kuitenkin valtavan raskasta, kallista ja aikaa vievää.

Tulevaisuuden verkkoympäristöissä järjestelmät siirtyvät pilveen. Älykäs verkko parantaa organisaatioiden liiketoimintamahdollisuuksia, koska tyhjäkäynnistä päästään eroon. Työntekijöiden aika vapautuu manuaalisesta tekemisestä tuottavampaan toimintaan ja tuotantokoneiden ja -järjestelmien kapasiteetit tehostuvat.

Älykkäät verkot oppivat käyttäjien normaaleista tavoista, jolloin ne voivat reagoida yllättäviin muutoksiin. Verkon epänormaali käyttö voidaan älykkään verkon avulla ottaa huomioon ja näin pitää yksilön, yrityksen tai organisaation tiedot turvassa.

Tulevaisuuden verkot oppivat ja mukautuvat, mikä tarkoittaa parempaa tietoturvaa, uusia liiketoimintamahdollisuuksia mutta myös tehokkaampaa yksilöllistä käyttökokemusta.

Tulevaisuudessa verkko oppii jokaisen ihmisen henkilökohtaiset tarpeet ja tottumukset ja osaa myös vastata niihin.

Mikä sitten verkojen muutoksessa on tärkeää ja mihin älykkäitä verkkoja tarvitaan?

Viestinnän keinot ovat muuttuneet viime vuosien aikana valtavasti ja iso harppaus on jälleen edessä, kun älykkäiden verkkojen avulla voidaan käsitellä uudella tavalla omaa tietoa ja vastaanottaa tietoa. Yritysten, organisaatioiden ja yksittäisten ihmisten elämä helpottuu.

Tällä hetkellä moni tuskailee eri sovellusten, salasanojen ja useiden viestintäkanavien viidakossa.

Eikö olisi hienoa, jos tulevaisuuden verkot voisivat poistaa turhan salasanojen ja useisiin järjestelmiin kirjautumisen ja tunnistautumisen tarpeen? Tulevaisuudessa ehkä voisimme olla verkossakin yksilöitä, jotka kirjautuvat kaikkiin sovelluksiin ja järjestelmiin yhdellä ja samalla henkilökohtaisella tunnuksella. Esimerkiksi työnantajan vaihtuessa oma henkilökohtainen tunnus voitaisiin siirtää työnantajalta toiselle, jonka jälkeen kaikki työntekijän tarvitsemat yrityksen järjestelmät ja tiedot ovat hänen käytettävissään. Kaikki tapahtuisi yhdellä klikkauksella.

Nämä visiot kuljettavat meitä kohti ihmiskeskeistä älykästä verkkoa.

Automatisoidut ja pilveen siirtyvät järjestelmät tarkoittavat, että kallisarvoista aikaa ja resursseja ei tarvitse käyttää kaluston hankintaprosessiin tai järjestelmien asennukseen ja optimointiin.  Kaikki nämä voidaan tilata kumppaniyritykseltä kuten Fujitsulta.

Jotta pääsemme näissä visioissa kuvailtuun maailmaan, on meidän uskallettava hyödyntää digitaalisen kehityksen tarjoamat mahdollisuudet ja tartuttava niihin.

Lisää tulevaisuuden ja nykypäivän verkkojen mahdollisuuksista kuulet osallistumalla Tulevaisuuden verkot -webinaariimme 20.3.2018 klo 9–9.45.