It-johtajat nousukierteessä

It-johtajat nousukierteessä


Valtion ylimmän johdon nimityksissä kääntyi vuodenvaihteen ympärillä uusi lehti. Väestörekisterikeskuksen ylijohtajaksi nimitettiin Janne Viskari ja verohallinnon pääjohtajaksi Markku Heikura.

Aiemmin enimmäkseen juristien johtamia virastoja luotsaavat nyt digi- ja teknistaustaiset henkilöt. On vielä hyvin harvinaista, että ison viraston tai yrityksen ylimmälle portaalle noustaan tietohallintojohtajan paikalta.

Ensimmäinen tulkinta näistä nimityksistä on sellainen, että digi on jo niin ydintä, että viraston digitaalinen olemus on noussut keskeisimmäksi teemaksi ylimmän johdon asialistalla. Ylivoimaisesti tärkein verotoimisto löytyy nykyään verkosta – eikä enää kunkin kylän tai kaupungin raitilta.

Luottamus voi olla myös yksi selittävä seikka. It-johto on ollut luotsaamassa luotettavien suomi.fi- ja veropalveluiden sähköistä läpimurtoa.

Lisäksi kumpikin edellä mainituista tunnetaan laajalti hötkyilemättöminä muutosten ja henkilöstön johtajina. Kumpikin johtaa digimurrosta jalat maassa, ymmärtäen teknologian mahdollisuudet ja rajoitteet.

Ict-palvelutoimittaja tervehtii ilolla tietohallintotaustaisten henkilöiden nousua ylimpään johtoon. Johdon näkemyksellisyys ict:n saralla tuo prosessien kehittämiseen uusia mahdollisuuksia. Toimintaa ei tietenkään kehitetä vain tietotekniikan ehdoilla, mutta on hienoa, jos kehitystyön taustalla on syvä ymmärrys teknologioiden mahdollisuuksista.

Uskon, että näkemyksellisen johdon tuella ict-palveluja kehitetään entistä useammin co-creation-hengessä yhdessä eri toimijoiden kanssa. Nykyisessä kankeassa hankintamallissa ulkopuolinen konsulttiosapuoli kirjoittaa hankkeelle toistatuhatta ehdotonta vaatimusta, jotka sitten kahlitsevat hankkeen aikaista ideointia ja parhaan mahdollisen ratkaisun toteuttamista.

Tukholman kaupunki valitsi alkuvuonna 2018 Fujitsun kumppanikseen edistämään kaupungin tavoitetta olla maailman edistynein kaupunki vuoteen 2040 mennessä. Tukholman koululaisten digitaalista oppimista tukevat jatkossa Digital Workplace Services -palvelut, jotka sisältävät seuraavan sukupolven käyttötukipalvelun, Social Command Centerin, yli 108 000 opiskelijalle ja opettajalle.

Tästä aiheesta ja muistakin ajankohtaisista ict-teemoista kuullaan lisää Tukholmassa 29.5. järjestettävässä Fujitsu World Tour -tapahtumassa. Kiertue näyttäytyy tänä vuonna 20 kaupungissa kuudella mantereella.

World Tourilla ovat esillä niin innovatiivisin teknologia kuin lukuisat asiakkaidemme menestystarinat. Mukana on esimerkkejä siitä, miten olemme asiakkaidemme kanssa rakentaneet ihmiskeskeistä älykästä yhteiskuntaa digitaalisen muutoksen edetessä.

Olen itse menossa paikan päälle kuuntelemaan, lähde messiin!