Pilvisovellukset mylläävät toimialoja – jääkö yrityksesi jalkoihin?

Pilvisovellukset mylläävät toimialoja – jääkö yrityksesi jalkoihin?


Muistatteko Amadeus-järjestelmän?

Amadeus oli huipputeknologiaa edustava konesalijärjestelmä, joka hallitsi koko matkailubisnestä 90-luvun alusta lähtien reilun vuosikymmenen ajan.

Amadeukseen pääsivät käsiksi vain matkailualan toimijat ja matkatoimistovirkailijat. He ottivat työaseman kautta yhteyttä keskuskoneelle, joka puolestaan oli yhteydessä majoitusketjuihin sekä lentoyhtiöihin ympäri maailmaa.

Raskas sovellus vaati konesaleilta kapasiteettia, tietoliikennelinjaa matkatoimistoon ja ison atk-osaston tukemaan sovelluksen ympärillä tarvittavaa teknologiaa.

Kuulostaako tutulta?

Internetin yleistyessä Amadeuksen rinnalle syntyi nopeasti uusi sovellusliiketoiminta-alue: varaustoiminnot siirrettiin pilveen, ja loppukäyttäjät pystyivät itse etsimään ja tarkastelemaan lentoja ja majoituksia. Matkanjärjestäjiä ja matkatoimistoja ei enää tarvittu entiseen malliin, eikä virkailijoita Amadeuksen ja asiakkaan väliin.

Amadeus on hyvä esimerkki siitä, mitä saattaa tapahtua, kun sovellus siirretään konesalista pilveen. Tässä tapauksessa koko matkailualan liiketoimintamalli kääntyi ylösalaisin, ja hyötyjinä olivat matkailijat eli asiakkaat.

Nyt yhä suuremmat lentokoneet rahtaavat ihmisiä ympäri maailmaa, lentojen hinnat ovat edullisia optimoitujen varausjärjestelmien ansiosta, hotelliliiketoiminta on murroksessa ihmisten tarjotessa omia kotejaan majoituskäyttöön, perinteinen taksibisnes on saanut rinnalleen erilaisia kyytipalveluita ja paikkatietojärjestelmät auttavat matkailijoita suunnittelemaan ja toteuttamaan yhä yksilöllisempiä matkoja.

Matkailualan muutoksen mahdollistivat paitsi aggressiiviset ja disruptoivat liikeideat, myös pilvisovellukset, portaalit ja apit. Booking.comin kaltaiset jätit hallitsevat alaa, ainakin toistaiseksi.

Matkailualan jo myllertäneet muutoksen tuulet ravistelevat nyt perinteisiä kivijalkakauppoja. Esimerkiksi vaatealan toimijoista pystyyn jäävät ne, jotka ovat jo siirtäneet liiketoimintansa sinne missä asiakkaat ovat: verkkoon. Verkkokaupan myötä yritykset pystyvät laajentumaan uusille markkinoille ilman fyysistä läsnäoloa, joten pienetkin toimijat pystyvät tekemään kannattavaa bisnestä ympäri maailmaa.

Raskas konesalisovellus liiketoiminnan jarruna

Maailmalta löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka raskaat, konesaleissa kököttävät keskuskonepohjaiset sovellukset hidastavat yritysten liiketoimintaa.

Liiketoiminnan jarruna saattavat toimia myös sovellustoimittajat – tuottoisa rahasampo on kallista siirtää pilveen, ja sovelluksen kehittäminen on saattanut jäädä vain ominaisuuksien kohentamisen asteelle.

Joskus päädytään ratkaisuun, jossa palvelimet siirretään pilveen virtuaalipalvelimiksi. Tällöin kustannukset voivat jopa kasvaa, mutta mikään muu ei muutu.

Yrityksiä saattaa mennä nurin, kun kehityksessä jälkeen jääneet sovellukset eivät enää kestä nykyajan painetta. Pahimmassa tapauksessa koko toimiala voi mennä nurin, kun joku näppärä nörtti keksii keinon vanhan ja vakiintuneen ravintoketjun ohittamiseksi.

Sovellusten modernisointi kohentaa liiketoimintaa, mutta ei riitä, että sovellus siirretään pilveen. Samalla on muutettava yrityksen prosesseja ja tuumittava tarkoin liiketoiminnan tavoitteita.

Fujitsun tarjoaman sovellusten modernisointipalvelun avulla yritys pystyy digitalisoimaan jäykän infrastruktuurin, alustat ja sovellukset, jolloin se saa esimerkiksi uudet tuotteet ja palvelut entistä nopeammin markkinoille. Liiketoiminnan mukaan skaalautuva Microsoft Azure parantaa merkittävästi yrityksen tehokkuutta ja sujuvoittaa yhteistyötä kumppanien, toimittajien ja asiakkaiden kanssa.

Katso, mitä Fujitsun Cloud Service Azure -palveluun sisältyy