Hyvinvointia WhatsApp-sukupolvelle hipaisemalla

Hyvinvointia WhatsApp-sukupolvelle hipaisemalla


Asiakas kysyi, millä teknologialla tuotamme tietyn palvelun. Jäin miettimään, miksi asiakas huolehtii siitä. Olemmeko osanneet tarjota ja käydä neuvotteluja oikeista asioista. Jos asiakas haluaa palvelua, meidänhän pitäisi keskustella asiakkaan tavoitteista palvelulle – esimerkiksi aikatauluista, reagointinopeudesta ja skaalautuvuudesta.

Jos voimme sitoutua palvelun tavoitteisiin, palvelun tuotantoteknologia on meidän vastuullamme.  Teknologian vaihtoon voi olla ajan mittaan monia syitä, mutta palvelu pysyy. Ehkä asiakas miettii, onko hän tullut ajatelleeksi kaikkea, mitä pitäisi ottaa huomioon. Se huoli meidän palvelun tuottajien pitäisi pystyä taklaamaan, koska asiakas on ostamassa nimenomaan huolettomuutta.

Palveluna ostaminen on jatkuvasti yleisempää. Voimme ostaa esimerkiksi liikkumista (paikasta a paikkaan b), energiaa tai markkinointia palveluna, mutta se ei kuitenkaan ole vielä vakiintunut tapa yhteiskunnassamme. Siskoni haastatteli puolitoista vuotta sitten väitöstutkimukseensa Portugalin Algarvessa asuvia suomalaisia. Merkillistä oli, että nuo Suomessa omistamiseen tottuneet ”lumilinnut” hankkivat Portugalissa asunnon, auton, vakuutukset, sisustuksen ja jopa viherkasvit palveluna.

Onko omistaminen Suomessa status-asia, vai mistä on kysymys? Ehkä palveluiden hinnoittelu ei ole vielä täällä kohdallaan. Tai eikö eläkepäivillä etelän mailla haluta enää sitoa pääomaa mihinkään, vaan hankitaan tasan tarpeeseen ja sitä kautta vapautta.

Jos joku asia ei leviä suurille joukoille, syynä on usein vaikea saatavuus tai käytettävyys. Nykyinen WhatsApp-sukupolvi ei lähde kylille ajelemaan palvelujen perässä, vaan haluaa ne tarjolle mobiililaitteeseensa. Linkistä palvelua, mobiilisti maksuun ja heti käyttöön.

On kiehtovaa miettiä, mitä kaikkea voisi olla järkevää ostaa palveluna. Sen sijaan, että joka taloudessa on kaikki työkalut, koristeet ja astiat, olisi kätevää ostaa ne palveluna. Miten paljon työssäkäyvien stressiä vähentäisikään palveluna hankittu apulainen, joka hakisi lapset koulusta ja tekisi päivällisen. Tai ylioppilasjuhlat palveluna. Minä voisin ostaa palveluna työhabituksen; joku miettisi hiukset, kengät, laukun ja asun sellaisiksi, että ne sopivat työympäristöön. Hyvinvointi palveluna, genomiini perustuva ravitsemus- ja aktiviteettiohjelma mobiilisovelluksena. Hyvinvointia hipaisemalla – houkuttelevaa!