Koodaripulan ratkaiseminen on tärkeää, muttei takaa Suomen tulevaisuutta

Koodaripulan ratkaiseminen on tärkeää, muttei takaa Suomen tulevaisuutta


Ilkka Paananen toteaa, että Suomen tulevaisuuden menestys on koodaajien ja ohjelmisto-osaajien käsissä (HS Mielipide 18.10.2018). Olen täysin samaa mieltä siitä, että ohjelmistojen koodaajia, suunnittelijoita ja arkkitehtejä tarvitaan lisää. Väitän kuitenkin, ettei tulevaisuuden menestys ole pelkästään ohjelmisto-osaajista kiinni.

Kirjoituksessaan Paananen määrittelee menestyksen sillä, että myös Suomeen pitäisi syntyä tulevaisuuden googleja ja spotifyjä. Olen täysin samaa mieltä, mutta lisäisin myös, että nykyisenkin yrityskentän täytyy uudistua, siis innovoida liiketoimintaansa.

Nyt, kun koodaajista on pulaa, voimmeko sanoa, että nykyiset niukat resurssit kohdistuvat optimaalisesti innovaation kannalta? Niukkuusongelman edessä olisi ensisijaisen tärkeää, että parhaat kyvyt allokoitaisiin innovaation mahdollistaviin tehtäviin tai heille mahdollistettaisiin kokeilut ja yrittäminen tavalla, joka edesauttaa edellä mainittujen googlejen tai spotifyjen syntymistä.

Tämän lisäksi nykyistenkin yritysten innovatiivisuutta tulisi edistää, jotta yrityksemme pysyvät kilpailukykyisinä globaalissa markkinassa. Esimerkiksi keskisuurista yrityksistä voi kasvaa globaaleja pelureita, jos keksitään tapoja nostaa kilpailukyky uudelle tasolle. Tässä avainasemassa on yritysten ylimmän johdon sitoutuneisuus strategiseen kehitykseen sen lisäksi että yritykseen on nimetty digitalisaatiojohtaja ja pieni kehitystiimi.

Merkittävä osa nykyisten suurten ohjelmisto- ja internetyritysten perustajista oli aikoinaan koodareita. Uskon kuitenkin, että heitä yhdistävät muutkin tärkeät ominaisuudet jotka ovat mahdollistaneet jättimäisten yritysten rakentamisen. Johtajuus, yrittäjähenkisyys, riskinottokyky, omistautuminen ja visionäärisyys tulevat ensimmäisenä mieleen.

Ei varmaankaan ole sattumaa, että suurin osa globaaliksi kasvaneista ohjelmisto- ja internetyhtiöistä on syntynyt Yhdysvaltoihin ja myös Kiinaan viime aikoina.

Jotain otollista on myös oltava ympäristössä, jossa yllä kuvattuja ihmisiä temmeltää.