Mitä kysyt kun ostat tekoälyä?

Mitä kysyt kun ostat tekoälyä?


Olet varmasti vaikuttunut tekoälyn voimasta tehostaa organisaatiosi toimintaa. Olethan lukenut mediasta lähes päivittäin kuinka muut organisaatiot jo hyödyntävät tekoälyä. Nyt myös johtoryhmäsi on antanut vihreää valoa tekoälylle. Mitä kysymyksiä kysyt tehdessäsi ostopäätöstä? Valitsetko parhaimman suorituskyvyn? Onko millään muulla mitään väliä?

Tekoälyn ongelmat nostivat päätään viime vuonna monella tavalla. Otsikoihin pääsivät muun muassa tekoälyn sukupuoli- ja rotusyrjintä, Überin autonomisen auton tappama jalankulkija, valheelliset videot, ihmisten seuranta kuvantunnistuksella, sekä tekoälyn mahdollinen käyttö tietoverkkohyökkäyksissä ja terrorismissa.

Nämä ongelmat ovat osin tahattomia ja osin tahallisia. Monet niistä voidaan kuitenkin ehkäistä, koska ne liittyvät tekoälysovelluksien suunnittelun ja toteutuksen etiikkaan.

Tekoälyä koskevat eettiset kysymykset ovat osin demokraattisia, osin teknokraattisia, mutta lähes ne kaikki ovat lopulta myös henkilökohtaisia kysymyksiä. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Ovatko tekoälypohjaiset autonomiset sodankäynnin aseet parempia kuin perinteiset aseet, jos tekoäly vähentää sodankäynnin kuolemia 90 prosenttia?
  • Voimmeko sallia itseohjautuvien autojen aiheuttamat kuolemat, jos kuolemia tapahtuu vain 10 prosenttia aikaisemmasta?
  • Missä määrin julkinen tai yksityinen sektori saa käyttää terveyteen liittyvää henkilökohtaista dataa tekoälysovelluksissa?
  • Saavatko pankit hyödyntää tekoälyä vapaasti kaupankäynnissään?
  • Mitä videomateriaalia on soveliasta suositella tekoälyllä YouTuben katsojille tai mitä uutismateriaalia Facebookissa?

Mietin näiden kaltaisia kysymyksiä työssäni lähes päivittäin. Nämä kysymykset tulevat ehkä selvimmin esiin kielenymmärryksessä. Koulutamme esimerkiksi koneoppimismalleja historiallisella tekstidatalla, johon on kiteytynyt vuosikymmeniä yhteiskunnassa esiintynyttä syrjintää, vinoumaa ja vääristymää eri muodoissaan. Tekoälyllä voi nyt myös luoda huolestuttavan uskottavaa fiktiota, kuten viime viikon uutiset OpenAI:n GPT-2-algoritmista osoittavat. Yritteliäät koululaiset voivat pian antaa tekoälyn kirjoittaa kaikki esseensä.

Otamme Fujitsussa erittäin vakavasti tekoälyyn liittyvät eettiset kysymykset. Lupauksemme on rakentaa tulevaisuutta yhdessä asiakkaidemme kanssa, ja visionamme on ihmiskeskeinen älykäs yhteiskunta.

Nämä lupaukset eivät ole sanahelinää. Yritykset ja organisaatiot, jotka eivät kiinnitä huomiota tekoälyn etiikkaan koristavat jo tänäkin päivänä lehtien otsikoita. Hyvä lukija, haastan sinut kyseenalaistamaan tietotekniikkayhtiöiden tekoälyyn liittyvän työn eettisyyden. Tätä työtä ei voi ulkoistaa tekoälylle.