Kissavideo vaeltaa luoksesi Atlantin syvänteiden kautta

Kissavideo vaeltaa luoksesi Atlantin syvänteiden kautta


Teknologia näyttelee merkittävää roolia jokapäiväisessä elämässämme. Verkon päälle rakennetut digitaaliset palvelut ovat tulleet hyvin henkilökohtaisiksi, kun matkapuhelin toimii maksuvälineenä, kodinkoneet juttelevat sinulle verkon välityksellä tai joku elää avatarina verkossa kaksoiselämää.

Verkkopalvelujen henkilökohtainen luonne tekee niistä myös hyvin tunnepitoisia. Jos matkapuhelin tai wifi eivät toimi niin helvetti on irti. ”Miten nyt pidän yhteyttä ystäviini?”, ”Kuinka saan työni tehtyä, kun toimiston verkko ei pelitä?” Tunteet ovat pinnassa luonnollisesti myös silloin, kun toimistoverkko kaatuu yllättäen, ja menetät muutaman tunnin työn, koska unohdit tallentaa sen aiemmin.

Veikkaan, että tietoverkkojen kaatumisen aiheuttama stressi menee samoihin lukemiin kuin liikenteen aiheuttama stressi, jota on tutkittu aika tavalla. Lisäksi palvelun keskeytyksillä tai kapasiteetin puutteella on suoria vaikutuksia yrityksen suorituskykyyn, kun työntekijät eivät pysty palvelemaan asiakkaitaan kunnolla tai asiakkaat eivät voi ostaa tuotteita verkkokaupasta − tai vaihtavat nopeammin toimivalle sivustolle. Sivusto vaihtuu jo muutaman sekunnin viiveen vuoksi.

Huolimatta siitä, että verkon palvelut ovat hyvin henkilökohtaisia ja osa jokapäiväistä elämäämme voi olla vaikeaa hahmottaa, mikä se internet todella on ja mistä internetliikenne tulee. Tämä voi johtua siitä, että tietoverkko on monimutkainen verkosto, joka sisältää erilaisia teknologioita, eikä verkostolla ole yhtä kotipaikkaa.

Tieto kulkee kirjaimellisesti maalla, merellä ja ilmassa. Esimerkiksi kuitukaapelit ovat kriittisiä infrastruktuureja, jotka tukevat tuota maailmanlaajuista verkostoa. Ne kuljettavat suurimman osan kaikista maailman digitaalisista palveluista. Siellä ne Netflix-elokuvasi, Skype-puhelut, WhatsApp-viestit, sähköpostiviestit ja verkkosivustot ovat kaikki matkalla kodin vastaanottimeen tai toimiston tietokoneelle valtamerien pohjassa.

Verkon katkokset johtuvat harvoin katkenneesta merenalaisesta kaapelista, mutta kun kaapelikatkos tapahtuu merenpohjassa, sillä voi olla isoja vaikutuksia, vaikka koko maan tai maanosan internetille. Esimerkiksi viime vuonna Mauritania ei päässyt internettiin kahteen päivään, kun merikaapeli oli katkennut. Onhan niitä tapauksia ollut täällä Itämerelläkin, kun risteilyalus hätäankkuroi aluksen jonnekin Ruotsin ja Suomen välille, ja ankkuri katkaisee kaapelit syvällä meren pohjalla.

Niinpä seuraavan kerran, kun katsot satunnaisia kissavideoita YouTubesta, ajattele, että ne ovat voineet matkustaa pitkän matkan ilmassa ja meren pohjassa päästäkseen luoksesi. Ja kun suunnittelet digitaalisen palvelun kehittämistä, suunnittele myös, kuinka se hyödyntää tehokkaasti verkkoa. Sinulla voi olla vaikka kuinka hieno digitaalinen palvelu, mutta jos verkko ei toimi niin palvelukaan ei toimi.