Mikä yhdistää löytöretkiä ja internetiä?

Mikä yhdistää löytöretkiä ja internetiä?


Huh, olipa kekkerit! Miten teillä juhlittiin? Oliko paljon vieraita? Oliko muutakin ohjelmaa kuin tietokilpailukysymyksiä matkan varrelta?

Ethän nyt vain väitä, että unohdit juhlistaa internetin 30-vuotista taivalta? Sen verranhan on aikaa siitä, kun brittiläinen Tim Berners-Lee keksi maailman ensimmäisen verkkoselaimen, kuten olemme Hesarin mainiosta juttusarjasta saaneet lukea. World  Wide Web -pohjainen selain mahdollisti internetin ”löytämisen” suurelle yleisölle. Tapahtumaa voisi verrata vaikka siihen, kun Kolumbus löysi Amerikan vuonna 1492. Intiaaniväestö ei varmaankaan tiennyt tulleensa juuri löydetyksi, vaan oli elellyt elämäänsä mantereella tyytyväisenä jo jonkin aikaa. Samoin internet oli toiminut jo parikymmentä vuotta ennen ”löytymistään” Yhdysvaltain puolustusviranomaisia, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia yhdistävänä tiedonsiirtoverkkona.

Muitakin yhtäläisyyksiä tapahtumista löytyy. Löytöretket mahdollistivat tavaroiden tuottamisen siellä, missä edellytykset olivat parhaimmillaan ja myymisen sinne, missä niille oli tarvetta. Internet-kauppa on siirtänyt useiden hyödykkeiden tuottamisen ja kuluttamisen täysin eri puolille maailmaa. Bokserit Bangladeshista ja kengät Kiinasta saapuvat lähes yhtä kätevästi kotiovelle kuin pizza Pakilasta. Klondykessä ei tarvittu pankkia, vaan siellä kaivettiin kulta maasta taskuun omalla lapiolla – internet on muuttanut pankkiasioiden hoidon itsepalveluksi ja luonut pankeille vaihtoehtoja.

Ikävämpiäkin yhtäläisyyksiä on. Uuden mantereen asuttaminen oli piristysruiske orjakaupalle, internet valitettavasti sen uudemmille muodoille. Eurooppalaiset kiikuttivat löytämäänsä Amerikkaan haitallisia, jopa tappavia viruksia; internet mahdollistaa saman puuhan tänä päivänä digitaalisesti. Alkuperäiskansat haluttiin Pohjois-Amerikassa eristää reservaatteihin; nyt on joku valtio puuhaamassa omaa, muusta maailmasta eristettyä internetiä.

Joka tapauksessa kummankin löytyminen oli oikeastaan uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta johtuva vahinko. Kolumbus ei tiennyt tulleensa Amerikkaan, eikä Berners-Leekään tavoitellut tavallisten kotikäyttäjien elämän mullistusta. Niin vain kävi, että hänen www-pohjainen selaimensa mahdollisti tiedon jakamisen ja löytymisen tavalla, joka on nopeasti syrjäyttänyt entiset menetelmät. Ja nopeasti. Veroilmoituksen täyttää nykyään verkossa minuuteissa, ja erilaiset kotitaloudelle tärkeät palveluntarjoajat saa kilpailutettua usein tunneissa. Kaikki liikennevälineisiin liittyvä tieto on koko ajan mukana, mutta edes reppua ei tarvita.

Onneksi meillä on edelleen uteliaisuutta ja kokeiluhalua. Mitäköhän seuraavaksi löydetään? No, mitä se onkaan, muistetaan kuitenkin juhlia sitä!