Miksi internet on uusi yritysverkko?

Miksi internet on uusi yritysverkko?


Olen touhunnut yritysverkkojen parissa jo noin 15 vuotta, mutta pilvimaailma oli ennen Fujitsulle tuloa hieman tuntemattomampi. On ollut kiinnostavaa suunnitella asiakkaille ratkaisuja, joilla rakennetaan verkon ja pilven toimivaa yhteispeliä. Aikakin alkaa olla kypsä, kun ohjelmistopohjaisuus eli Software Defined -verkot tulevat vahvasti perinteisten verkkoteknologioiden rinnalle – ja menevät ohikin.

Toimisto- ja MPLS-verkot (Multiprotocol Label Switching) on perinteisesti rakennettu yhdistämään toimistojen sisäverkot ja niiden palvelut. Syntyy suljettu ja turvallinen ympäristö, ja standardoitu tapa tehdä yritysverkkoja. Yhteydet mitoitetaan niin, että ne lähettävät dataa aina TÄYSIÄ riippumatta käyttäjämääristä. Toimipisteet on kytketty konesaliin, jota vartioi uber-iso palomuuri.  Sen kautta pääsee sitten keskitetysti nettiin, kun halutaan käyttää jotain selainpohjaisia applikaatioita tyyliin O365 tai Salesforce tai vaikka vain lukea iltapäivälehtiä tai katsoa Youtubea.

Uudet ohjelmistopohjaiset verkot, SD-Access ja SD-WAN, ovat tuoneet älykkään softakerroksen perinteisen verkkoinfrastuktuurin päälle. Se pienentää vähitellen MPLS-teknologian roolia yritysverkkojen toteuttajana, kun yhteyksien nopeus ei ole enää niin määräävä tekijä. SD-verkoissa sovelluksia voidaan priorisoida ja verkon kuormaa jakaa eri segmenttien välillä. Niissä ei tarvitse enää lähettää sitä dataa aina TÄYSIÄ vaan juuri sopiva vauhti riittää.

Ohjelmistopohjaisten verkkojen esiinmarssi myös muuttaa toimistoverkkojen toteutusta niin, että toimipisteisiin voidaan tuoda periaatteessa yksi laite, joka toimii palomuurina, verkkokytkimenä ja langattoman verkon reitittimenä. Tällöin selainpohjaiset, internetiä hyödyntävät sovellukset ovat lähempänä käyttäjiä eri toimipisteissä ja niiden käyttöä voidaan priorisoida tarpeen ja käyttäjämäärien mukaan. Jos siis toimipisteessä on huono nettiyhteys ja sinun pitäisi tehdä myyntikirjauksia CRM-järjestelmän samalla kun työkaverisi luukuttaa Game of Thronesia Netflixistä, niin SD-verkko osaa priorisoida sinun yhteytesi ja asettaa Netflixin alemmalla tasolle.

Verkon ja pilven yhdistäminen vaatii yhteispeliä

SD-verkot eivät tee kuitenkaan autuaaksi, vaan nekin vaativat verkkoinfran osalta tarkkaa suunnittelua sekä yhteispeliä verkkoasiantuntijoiden ja pilviasiantuntijoiden kesken. Pitää esimerkiksi miettiä tarkkaan, mitä pilvipalveluita voidaan julkaista vain sisäverkossa ja mikä saa mennä julkiseen verkkoon. Lisäksi identiteetti- tai sovelluspohjaisissa verkoissa olevien sääntöjen tuominen Azureen, AWS:ään tai Googlen palveluihin ei olekaan ihan yksinkertainen juttu.

Verkko voi myös osoittautua isoksi kulukomponentiksi tai jopa esteeksi, jos siirretään paljon dataa hybrid-ympäristössä konesalin ja pilvipalvelun välillä. Niitäkin tapauksia tulee vastaan, kun on alettu ladata paljon kamaa Dropboxista tai OneDrivesta ja tämän vuoksi koko tehdasverkko on alhaalla. Verkon ja pilven yhteispelin synkkaaminen vaatii paljon asiantuntevaa porukkaa, jotka ymmärtävät, mitkä asiat voivat vaikuttaa sovelluksen toimivuuteen. Meiltä Fujitsusta näitäkin asiantuntijoita löytyy.