Erään purkan tarina

Erään purkan tarina


Kävelet aamuruuhkassa kohti työpaikkaasi. Hampaidesi jauhamasta purukumista on maku kadonnut jo hyvän aikaa sitten. Siitä luopuminen voisi siis olla jo hyvä idea. Mutta pahus! Kävelyreittisi varrella ei näy yhtään roskista eikä jostain kumman syystä taskun pohjaltakaan nyt satu löytymään nenäliinaa tai vanhaa kuittia. Ei siis mitään, mihin purkan tällä sekunnilla pistäisi. Vilkaiset nopsasti olan yli ja päätät sylkäistä sen vaivihkaa tien varteen.

Vain kun ei kannattaisi. Purkan perusmassa sisältää mm. synteettisiä kumeja ja GMS:ää eli glyserylmonostrearaattia. Massan maatuminen vie useita vuosia, jonka vuoksi sen hävittäminen suositellaan hoidettavaksi sekajätteeseen lajittelemalla – ei siis vaikkapa tien varteen.

Sama hylkäämistarina toistuu liian usein suklaapatukkakääreiden, mehutetrojen, limupullojen, kaljatölkkien, tupakantumppien, koirankakkapussien ja nakkikioskipakkausten kohdalla. Mutta roska ei kuulu luontoon.

Olet varmasti kuullut merien roskaantumisesta ja Tyynenmeren jättiroskapyörteistä. Juna-aseman laiturialueelle nakattu tupakantumppi päätyy mitä todennäköisimmin sade- ja hulevesien mukana viemäriverkostoon ja sen kautta vesistöihin – jokiin, järviin, lampiin ja meriin. Vesistöissä se jatkaa matkaansa minne virrat sen kuljettavat. Merissä lilluvat roskat ovat siis pääosin peräisin maalta.

WWF:n sivuilta napattu kuva muovien elinkaaresta (https://wwf.fi/uhat/merten-muoviroska/) osoittaa selkeästi muovien haitallisuuden luonnossa. Muovit ovat erityisen ongelmallisia, sillä kuluessaan ne hippuuntuvat pienen pieniksi mikromuoveiksi. Mikromuovit kertyvät eläimiin ja ravintoketjun periaatteiden mukaisesti aina ihmisiin asti. Esimerkiksi muovisen hammasharjan 500 vuoden hajoamisaika on jo niin pitkä, että hajoaminen terminä on melko kyseenalainen. Itävallan kesälomareissulla voisi vaikkapa tulla bonganneeksi itse Amadeus Mozartin vanhan hammasharjan! …jos muovisia hammasharjoja olisi siis silloin jo ollut olemassa. Todennäköisesti se olisi edelleen hyvinkin tunnistettavassa muodossaan.

Roskia ei siis pidä ikinä heittää luontoon. Päinvastoin, toimit erityisen kunniallisesti ja kiltisti jos napsit roskat luonnosta pois, samalla kun vaikka kävelytät koiraasi, jaloittelet lounaalle tai bussipysäkillesi. Kun lähdet retkelle tai rannalle, ota roskapussi mukaan ja tuo niin omat kuin myös muiden roskat pois luonnosta.

Fujitsu on globaalin World Cleanup Day -kampanjan yksi virallisista kumppaneista. Haluamme osoittaa tukemme luonnon roskaantumisen vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Kannustamme ja haastamme kaikkia tarttumaan lauantaina 21.9.19 roskasäkkiin ja tuumasta toimeen. Annetaan luonnolle tekohengitystä ja tehdään sille kauniisti: siivotaan roskat pois luonnosta.