Mapathon − piirretään maailma kartalle

Mapathon − piirretään maailma kartalle


Tutustuin kiehtovaan juttuun. Suomen Punaisen Ristin järjestämissä Mapathoneissa vapaaehtoiset merkitsevät satelliittikuvista OpenStreetMapille esimerkiksi rakennuksia ja teitä sellaisilta alueilta, joilta karttatiedot puuttuvat. Karttoja voi piirtää kuka vain missä vain, kunhan käytössä on verkkoyhteys, tietokone ja hiiri. Helpointa aloittaminen on SPR:n Mapathonin kaltaisessa tilaisuudessa, jossa työhön saa perehdytyksen ja vertaistukea.

Tyypillisesti karttoja puuttuu kehittyvien maiden maaseudulta eli alueilta, joilla ei ole suurta kaupallista merkitystä. Humanitäärisen toiminnan kannalta näiden alueiden kartat voivat kuitenkin olla kornisti ilmaistuna elintärkeitä. Osa kartoitusprojekteista on merkitty kiireisiksi, osa on pidempään jatkuvia projekteja. Projektit on selkeästi merkitty vaikeustason mukaan, joten aloittelijan on helppo löytää sopivia kohteita.

SPR:n toimistolle saapuu arki-iltana lähes parikymmentä henkeä. Meitä ensikertalaisia on muutama ja saamme paikat ohjaajien läheltä. Katselen karttaohjelmaa ja mietin mihin liemeen mahdan olla sotkeutunut. Äitini toimi toki aikanaan kartanpiirtäjänä, mutta omista taidoistani en ole juuri nyt kovin vakuuttunut.

Minä piirrän rakennuksia satelliittikuvien perusteella. Rakennukset on helpointa erottaa ja sen takia niiden kartoittaminen sopii ensikertalaiselle. Olen kuullut äidiltäni planimetreistä ja koordinaattien kohdistamisesta, mutta vapaaehtoistyössä niistä ei onneksi tarvitse ymmärtää mitään. Täällä rakennuksia ei sijoiteta kartalle millin tarkkuudella vaan hiirellä piirtämällä.

Tarkkana täytyy kuitenkin olla. Onko tuo talo vai vaja? Vai onko se pressu? Ehkä jonkinlainen allas tai aitaus? Mitkä kaikki rakennukset merkitään? Tuossa näyttää olevan vain osa seinistä pystyssä. Onko tuo auton raato vai rakennus? Merkitäänkö tämä yhdeksi rakennukseksi, vaikka katto on tehty useista osista? Rakennukset vaikuttavat olevan enimmäkseen hökkeleitä. Käytössä on satelliittikuvia useista eri lähteistä, ja opin pian, että jos jokin näyttää epäselvältä yhdellä kartalla, se voi näyttää yllättävän selkeältä toisella.

Vierustoveri piirtää teitä, hän on jo kokeneempi. Tie on hankala erottaa joen uomista tai kuivuneista puroista. Kartanpiirtäjän täytyy hoksata, mikä tie on riittävän iso kuljettavaksi isolla autolla ja mikä on ehkä vain mönkijän ura pellolla. Jotta tie päätyy kartalle, sen täytyy alkaa jostakin ja päätyä jonnekin, siis olla hyödyllinen esimerkiksi avustuskuljetuksille. En lainkaan kadehdi kuljettajia, jotka joutuvat tulkitsemaan reittiä perille erilaisten epätarkkojen satelliittikuvien perusteella.

Kun pääsee vauhtiin, kartan piirtäminen on koukuttavaa. Olo on välillä melkein hypnoottinen. Suorakaide, tuohon viereen toinen, tämä kolmas vähän vinottain. Yritän löytää kaiken koirankoppia suuremman. Karttaohjelma korjaa pienet virheliikkeet kauniiksi suorakaiteiksi. Välillä kartoitettavaksi arvottu alue on lähes pelkkää metsää tai peltoa, välillä kohdalle osuu kylä, jossa näkyy vieri vieressä pienenpieniä peltikattoisia rakennuksia. Joku tunnistaa öljypalmuja ja riisiviljelmiä. Toinen ilahtuu, kun saa oikein tiiviisti rakennetun karttaruudun eteensä. Keskustelut rönsyilevät kaikessa maan ja taivaan välillä.

Vajaan kolmen tunnin jälkeen silmäni tuntuvat väsyneiltä ja hiirikättä kivistää. Nyt on paras lopettaa tältä päivää. Olen kartoittanut ehkä puolen tusinaa ruutua, toiset helppoja ja toiset työläitä. Uskon piirtäneeni kartalle pari kolme pientä kylää ja lukuisia hajallaan olevia asumuksia, jotka toivottavasti eivät koskaan tarvitse humanitääristä apua. Mutta jos tarvitsevat, niin joku jossain löytää nämäkin ihmiset.

Me fujitsulaiset saamme tehdä tällaista tärkeää vapaaehtoistyötä työajalla. SPR on yksi monista organisaatioista, joiden kanssa me toimimme. Minun tapani auttaa on toimia niiden ihmisten hyväksi, joilla menee globaalissa mittakaavassa kaikkein heikoimmin. Liitytkö mukaan?