OmaKunta taklaa eläkepommia

OmaKunta taklaa eläkepommia


Suomen kaupungit ja kunnat rämpivät syvässä murheen alhossa. Talousvaikeuksia on riittämiin, ja kaiken lisäksi ennusteen mukaan joka kolmas nykyisistä kuntasektorin työntekijöistä eläköityy seuraavan kymmenen vuoden aikana. Hetkinen, siis joka kolmas? Mistä ihmeestä heidän tilalleen saadaan uudet tekijät?

Eläköitymisaallon lähestyessä on pakko miettiä, miten nykyisiä toimintamalleja ja -kulttuuria uudistetaan, jotta palvelut voidaan jatkossa tuottaa. Voisiko tiedossa olevan eläkepommin kääntää ratkaisuksi kuntien haasteisiin?

Tulevaisuudessa kuntien on tuotettava aidosti kuntalaislähtöisiä palveluita. Nykyiset toimintamallit unohtavat usein palveluiden käyttäjät. Jatkossa palveluprosessit pitää rakentaa käyttäjien näkökulmasta ja tarpeista. Näin voidaan saada aikaan jopa sellaisia palveluita, joista käyttäjät ovat valmiita maksamaan hieman ekstraa.

  • Asukkaille pitää tarjota mahdollisuuksia osallistua palvelujen kehittämiseen ja oman asuinympäristönsä vuorovaikutteiseen kehittämiseen.
  • Kuntien päätöksenteon on oltava läpinäkyvää. Vain näin voimme luottaa, että verorahojamme käytetään mielekkäästi kuntalaisten parhaaksi.

Tämä tarkoittaa, että kuntien on muutettava radikaalisti nykyistä toimintakulttuuriaan. Kellokortti ei nykypäivänä ole enää tuottavuuden mittari, vaan työtä pitää pystyä ohjaamaan muiden mittareiden kautta. Palvelujen sähköistäminen mahdollistaa uudet, tehokkaat toimintamallit. Niiden nerokkuus piilee siinä, että oikein toteutetut ratkaisut myös parantavat asiakkaiden palvelukokemusta. Asioinnit voidaan hoitaa omalta sohvalta kellonajasta riippumatta.

Olemme omassa tiimissämme miettineet tuntikaupalla, miten voisimme tukea Suomen kuntia ja kaupunkeja näissä suurissa haasteissa. Pähkäilyn tuloksena on syntynyt OmaKunta-konsepti, jonka tavoitteena on kehittää yhtä aikaa sekä kuntien tuottamaa asiakaskokemusta että toiminnan tehokkuutta.

@Kuntapäättäjä: Jos oman kuntasi sähköinen kehittäminen kiinnostaa, niin kerron mielelläni lisää menestysreseptistämme.