Teknologian sekamelska hyppysiin

Teknologian sekamelska hyppysiin


Onhan tämä nyt yhtä kaaosta, kun uusia tekniikoita putkahtelee esiin jatkuvasti. Juuri kun olet ehtinyt ottaa haltuun yhden, tulee näkyviin toinen vielä mielenkiintoisempi. Miten navigoida uusien teknologioiden ulapalla? Minkä varassa pelastautua?

Selaat päivän lehteä, ja siellä se häikäisee taas silmiä: uusi tekniikka. Tuore termi on pian kaikkien huulilla palavereissa ja sitä käsittelee myös suosikki-podcastisi. Ja onpa se hieno ja täynnä mahdollisuuksia!

Mutta mitä ihmettä: Kukaan ei koskaan kerro mistä aloittaa uuden tekniikan kanssa. Miten toteuttaa se käytännössä. Kuinka lunastaa lupaukset ja oikeasti omaksua älykkäämpi ratkaisu. Ja yhtäkkiä olet taas eksyksissä, mutta kaipaat silti jotain uutta tekniikkaa edelleen.

Paras neuvoni tuohon tilanteeseen on yksinkertainen: Ihan ensimmäiseksi selvitä, mistä on kysymys.

Enkä tarkoita mitään löysiä puheita siitä miten tärkeää on ”ymmärtää tekniikkaa”. Tarkoitan sitä, että pitää ymmärtää yrityksesi tavoitteet, tarpeet ja haasteet. Aina nimittäin löytyy uusi kivoja otsikoita kalasteleva tekniikka, ja uudet taklaavat aina osan vanhempien ratkaisujen virheistä. Näissä teknologian aaltojen aiheuttamissa vuorovesimuutoksissa yrityksesi haasteet kuitenkin pysyvät todennäköisesti ennallaan. Ratkaisut eivät. Loppujen lopuksi et ehkä edes tarvitse mitään uutta tekniikkaa.

Tietysti uusi tekniikka on jännittävää, myös tietotekniikan ammattilaisten mielestä. Mutta on vielä yksi asia, joka innostaa meitä enemmän: eri tekniikoiden yhdistäminen tai jopa erilaisten ratkaisujen kokeilu tiettyyn haasteeseen.
Sekin kannattaa muistaa, että jokaisella tekniikalla on omat rajoituksensa, jopa kaikkein hienoimmillakin – ja myös sillä, josta juuri luit netistä…

Tämän takia väitän, että vasta kyky yhdistellä ja integroida erilaisia teknologioita on oikeasti kova juttu.

Tekoäly, prosessien automatisointi, lohkoketju, esineiden internet … Nämä kaikki ovat tämän ajan kuumimpia tekniikoita. Niistä jokainen on valmis siirtämään yrityksen seuraavalle tasolle omilla ja erityisillä tavoillaan. Mutta kuvittele ne nyt eri ainesosiksi ja niiden yhdistelmä pääreseptiksi. Voit tietenkin edelleen käyttää niitä erikseen. Niistä jokaisella on omat vahvuutensa ja omat rajoituksensa. Jokaisella on myös oma maku tai luonne. Yhteen sekoitettuina niillä on kuitenkin lähes rajaton potentiaali. Joten miksi syöt yksipuolisesti pelkkiä pöliseviä jauhoja, kun sinulla voisi olla mehukas kakku?

Valitettavasti ja todennäköisesti siksi, että mistään kirjasta ei löydy käänteentekevää reseptiä, kun tehtävänä on rakentaa digitaalisia ratkaisuja. Tämän vuoksi on niin tärkeää ymmärtää liiketoimintaa ja sen haasteita.

Me fujitsulaiset pyrimme toimittamaan kokonaisratkaisuja sen sijaan, että myisimme pelkkää uusinta tekniikkaa. Toki myymme ja toimitamme sitäkin, mutta olemme kiinnostuneita prosesseistasi sekä siitä, kuinka tekniikkamme voisi niitä parantaa. Ratkaisumme räätälöidään yrityksen haasteiden ja mahdollisuuksien perusteella. Olemme kuitenkin tietoisia jo vakiintuneiden prosessien taustalla olevista haasteista emmekä uskaltaisi olla varautumatta esimerkiksi lainsäädännön vaatimiin tuleviin muutoksiin.

Mutta tietoisuus merkitsee lopulta aika vähän ilman toimintaa, eikö niin? Siksi olemme sitoutuneet muuttamaan toimintaa.

Sen lisäksi, että toimitamme ratkaisumme, haluamme, että sinulla on kaikki mahdollisuudet hyödyntää tekniikan tarjoamia ratkaisuja. Joten meille on tärkeää valmistelella sinut ja yrityksesi muutoksiin.

Ja vaikka minulla ei tällä hetkellä ole karttaa, josta näyttää aloituspisteen sijainti, ainakin voin vakuuttaa, että olemme valmiita vaeltamaan yhdessä kanssasi digitaalisen muutosmatkan. Haluaisimme lähteä reissuun avoimin mielin mutta katse hypen ylittävässä horisontissa.

Oletko sinäkin valmis vapauttamaan potentiaalisi ja luomaan kanssamme uusia, omia menestysreseptejä?