Jähmettynyt Jasperi kaipaa kannustusta

Jähmettynyt Jasperi kaipaa kannustusta


Ahdistaa. Joka päivä. Uutiset paukuttavat juttua toisen perään siitä, kuinka sademetsät käryävät, tulvavedet tunkeutuvat koteihin, hirmumyrskyt kaatavat kyliä lakoon ja maapallolla tallustavien, mönkivien ja lentävien kaverien lukumäärä laskee kuin lehmän häntä – eläinkaverin, jonka olemassaolo vaikuttaisi olevan tukevasti turvattu. Jäätiköt ja ikirouta sulavat. Jääkarhut katoavat ja norpanpojat hukkuvat kalaverkkoihin. Kilpikonnat, kalat ja linnut popsivat merissä killuvia muoviroskia välipalaksi – ja liian usein menehtyvät sen vuoksi.

Kaupungit pursuavat asukkaita ja lisää tulijoita riittäisi jonoiksi asti. Rotko tuloerojen välillä syvenee ja eriarvoisuuden tuomat ongelmat pulpahtelevat pinnan alta. Nälkä kurnii monen onnettoman vatsassa, kun samaan aikaan toisaalla sisäfileetä pistellään menemään niin että navat naukuvat. Toiset nautiskelevat pitkistä aamusuihkuista, mutta toisaalla kokonainen päivä voi huveta puhtaan juomaveden etsintään.

Kun yhtenä päivänä saamme kuulla kuinka maapallon valtiot lyövät kättä päälle ja ponnistautuvat tositoimiin ongelmien ratkaisemiseksi, rintaani puristava vanne löystyy hetkeksi ja on taas hieman helpompi hengittää – kunnes tulee se toinen päivä ja joku päättää vain toimia toisin. Se joku saattaa julistaa, että höpötystä tämä ilmastovouhotus tai puppua koko luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Ja se siitä.

Globaalit, joka ikistä maapallolla elävää olentoa koskettavat ongelmat ovat valtavan monisyisiä ja ennen kaikkea vaikeita ratkaista. Vyyhtien purkamiseen tarvitaan varmistettua tietoa, toimivia mittareita, osaamista, resursseja, kärsivällisyyttä, tahtoa ja mielestäni myös toivoa. Toivoa, joka lymyilee jokaisen sisimmässä ja mikä kaipaa tulla kaivetuksi esiin. Toivo ruokkii ihmisen jaksamista ja kyvykkyyttä muuttaa asioita. Ahdistus sen sijaan lamauttaa.

Tartu toverini siis säkkiin ja napsi roskat pois luonnosta sen rauhaisaa eloa häiritsemästä. Kierrätä enemmän ja kuluta joulunakin vähemmän. Pingo polkupyörällä tai vaikka potkulaudalla pitkin polkuja. Nuuhki raikasta ulkoilmaa lounaskävelyn lomassa. Helli varttasi: Maistele vähemmän lihaa ja nautiskele naurista – usko tai älä, sekin on mahdollista. Moikkaa naapurin Markkua ja Maikkia ja jopa saunatonttua. Jeesaa ja tue eiliseen jähmettynyttä Jasperia. Toru vähemmän, kehu paljon enemmän.

Vuoden vaihtuminen on hyvää aikaa tutkailla, mitä kaikkea kuluneen vuoden aikana touhusimme ja missä erityisesti onnistuimme. Me fujitsulaiset teimmekin monenlaista, kuten piirsimme kyliä ja teitä kartoille näkyväksi. Me järjestimme lahjoituskeräyksiä ja autoimme lahjoitusten lajittelussa, luovutimme verta, pakkasimme kesäkumeja, siivosimme roskia luonnosta sekä marssimme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja monimuotoisuuden vahvistumiseksi. Me annoimme aikaamme ja jaoimme osaamistamme heille, jotka sitä kipeästi kaipaavat.

Tänä jouluna Fujitsu Finland Oy auttaa vähävaraisten perheiden lapsia Hope-yhdistyksen kautta lahjoittamalla joululahjoihin varattuja rahoja Hope ry:lle. Hope suuntaa lahjoitusvarat lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Tiedän, että maailmaa vaurioittavat ja satuttavat ongelmat ovat loppujen lopuksi vain ratkaisemistaan odottavia haasteita. Useimpiin maapalloa koetteleviin haasteisiin ratkaisut jo tiedetään. Tähän hommaan tarvitaan jokaista, niin valtioita, yrityksiä ja järjestöjä, kuin myös minua ja sinua. Joten eipä siinä muuta kuin eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

Rakkaudella mummoille ja lumisille talville,
Pilvi