Mikä valvottaa tehtaan tuotantopäällikkö-Penttiä aamuyöllä?

Mikä valvottaa tehtaan tuotantopäällikkö-Penttiä aamuyöllä?


Kuvittele olevasi Pentti, perinteisen tehtaan tuotantopäällikkö. Mikä valvottaa sinua yön pimeinä tunteina? Mietitkö, mitä kaikkea pitäisi uudistaa, jotta oma tehdas pärjäisi kiinalaiskilpailijan uudelle investoinnille? Ehkä pohdit, miten läpimenoaikoja olisi mahdollista nopeuttaa oikeilla ratkaisuilla tai miten olisi helpompi hallita kysyntäpiikkejä laadun kärsimättä. Valitat pomollesi, että homma ei toimi näin.

Tai kuvittele itsesi myyntipäällikkö Minnaksi. Mitä ihmettä sanot aamupalaverissa kiukkuiselle asiakkaalle, joka odotti toimitustaan saapuvaksi jo viime viikolla? Miten pahoitella taas kerran, että myöhässä ollaan ja toimitus viipyy vielä toisenkin viikon? Mitä vastaat, kun asiakas haluaisi juhlapyhien kysyntäpiikin takia hetkellisesti kolminkertaistaa tilauksensa? Sanotko ettei onnistu ja katsot, miten asiakkaan perävalot loittonevat naapuriyrityksen porttia kohti? Valitat pomollesi, että tätä menoa menetämme muitakin asiakkaita.

Tehtaan johtaja Jussi todennäköisesti kuuntelee kärsivällisesti Pentin ja Minnan valitukset. Hän on toki tottunut niihin, mutta on kieltämättä itsekin huolissaan. Hän on vähitellen päätellyt, että digitaalisia haasteita on tarkkaan ottaen neljä – ja viides on mahdollisuus:

 1. Digitaalinen muutos haastaa yrityksen tietoarkkitehtuurin, joka on muovautunut pitkän ajan kuluessa ja on siksi monimutkainen.
 2. Toinen yrityksen haaste on digitalisointistrategia tai pikemminkin sen puute.
 3. Digitalisointia on pakko tehdä samaan aikaan kahdessa suunnassa – sekä sisäisen tehokkuuden ja laadun parantamiseksi että uusien digipalvelujen kehittämiseksi.
 4. Liikkeelle on lähdettävä älykkäästä tuotannosta. Koko yrityksen digitalisoinnille syntyy tukeva pohja vasta sitten, kun tehtaan perinteiset lattiatason toiminnot on integroitu tietoturvallisesti toisiinsa.
 5. Lisäksi hän on juuri lukenut Tekniikka & Taloudesta, että tehtaat oikeasti voivat olla paljonkin nykyistä älykkäämpiä. Sopiva tekoälyratkaisu pystyy jo opettelemaan tehdaslaitteista ja antureista kertyvän datan ”ymmärtämistä”, mikä voi ratkaisevasti auttaa toiminnan suunnittelua ja myös vikatilanteiden ennakointia.

Jussi on siis päässyt pohdinnoissaan jo aika pitkälle, ja lisäksi hän tulee lueskelleeksi viisasta kirjaa, joka lopullisesti avaa hänen silmänsä:

”The digital transformation of our life changes the way we work, learn, communicate, and collaborate. Enterprises are presently transforming their strategy, culture, processes, and their information systems to become digital”.
Zimmerman & al p.87

Esimerkkitapaukseni on mielikuvituksen tuotetta, mutta täysin mahdollinen. Entä jos tehtaan johtaja Jussi ottaisi minuun yhteyttä? Mistä avaisin keskustelun hänen kanssaan?

Kertoisin hänelle, että Fujitsu on kehittänyt valmistavaa teollisuutta varten digitaalisen viitekehyksen ja konseptoinut seuraavat ratkaisut:

 • Jäljitettävyys
  • Jäljitä varaosat ja tuotteet sekä automatisoi inventaariot
 • Ennustava kunnossapito
  • Paranna tuotantolinjan käytettävyyttä ja automatisoi prosesseja
 • Laadun varmistus
  • Automatisoi laadun varmistus ja vähennä kustannuksia sekä läpimenoaikaa
 • Digitaalinen tuotantolinja
  • Huolehdi automaatio- ja tietovirtojen tietoturvasta, hyödynnä analytiikka lähellä laitetta ja mahdollista tietojen reaaliaikainen kerääminen sekä jakaminen mikropalveluille ja liiketoimintaratkaisuille

Haluatko sinäkin kuulla lisää aiheesta? Ota yhteyttä.

> Blogi, Reijo Sihvonen 26.11.2019: Kolme reittiä älykkääseen tuotantoon

Kirjoittaja on valmistavan teollisuuden teknologiajohtaja, CTO. Työnsä ohessa hän tutkii tehtaiden digitalisointia; palvelu-, tietojohtamisen – ja dynaamisten kyvykkyysteorioiden avulla.

References: Alfred Zimmermann, Rainer Schmidt, Kurt Sandkuhl, Dierk Jugel, Justus Bogner, Michael Möhring. Evolution of Enterprise Architecture for Digital Transformation. 2018 IEEE 22nd International Enterprise Distributed Object Computing Workshop. IEEE DOI 10.1109/EDOCW.2018.00023. p.87-96