Kiinteä ja kattava valokuituverkko pistää vauhtia sähköisiin kuntapalveluihin

Kiinteä ja kattava valokuituverkko pistää vauhtia sähköisiin kuntapalveluihin


Vapaa-ajattelijan päiväkirjasta, osa 21

Pandemian myötä etätyönteon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Onneksi käytössämme ovat jo olleet verkko ja sovellukset, jotka ovat tämän mahdollistaneet. Näinhän tosin on ollut jo yli kymmenen vuotta, mutta luutuneet asenteet ovat hidastaneet etätyön yleistymistä. Nyt on ollut pakko hylätä keinotekoiset esteet, säännöt ja asenteet.

Jos koronatilanne olisi ollut päällä vain muutaman kuukauden, työelämä olisi todennäköisesti palautunut vahoihin uomiin hyvin nopeasti. Voimme joutua elämään tilanteen kanssa vielä ainakin vuoden. Mikä sitten muuttuu ja mikä voi olla positiivistakin? Ainakin yritykset kannustavat etätöihin mahdollisuuksien mukaan. Myös konttorit saatetaan mitoittaa jatkossa tämän mukaisesti. Jotkut yritykset ovat jo päättäneet, että konttorille ei enää tarvitse tulla tai siellä käydään vain kerran viikossa.

Mitä tästä sitten seuraa?

Suurkaupunkien ruuhkat ovat vähentyneet ja ilma on puhdistunut. Ihmiset ovat hämmästelleet miten villieläimet ovat valloittaneet kaupungit ja Venetsian kanaaleissa on uinut delfiinejä. Suomessa muutokset ovat olleet vähemmän dramaattisia. Nämä ovat kuitenkin viitteitä erilaisesta tulevaisuudesta, jossa etätyö on se ensisijainen työnteon malli.

Kun tottuu etätyöhön, tajuaa, että työtä voi tehdä missä tahansa. Suomessa tämä tuo aivan uuden mahdollisuuden työskentelyyn vaikka mökillä.

Pidemmällä aikavälillä muutokset voivat olla vielä suurempia, sillä ne saattavat mullistaa liiketoimintamalleja ja toimialoja. Ihmiset alkavat paeta suurista kaupungeista ja muuttaa maalle, jossa asuminen on edullisempaa ja ympäristö puhtaampaa.

Myös autoilu vähenee. Osa saattaa kyseenalaista oman auton omistamisen tarpeen, onhan auto onelle suurin kulu heti asunnon jälkeen. Julkinen liikenne ja erilaiset yhteyskäytön sallivat ja lyhyemmän ajan leasing-mallit yleistyvät. Lähivuosina autonomiset autot ja dronet saapuvat paikalle tilauksesta, jolloin omaa autoa ei oikeasti tarvita mihinkään. Myös kasvava tekoälyn ja robotiikan käyttö mahdollistaa, että jopa palveluammatteja tai suorittavia työtehtäviä voi hoitaa satojen kilometrien päästä.

Keskiöön pitää saada erinomaiset palvelut ja pilvialustat, jotka mahdollistavat etätyön. Suomi on toki etätyön voittokulkija erinomaisten mobiilinetin palvelujen ansiosta. Kiinteiden ja mobiilien palveluiden painopisteen pitää nyt siirtyä kaupunkien ja tiheästi asuttujen alueiden ulkopuolelle. Tässä olisikin vinkki varsinkin pienten kuntien ja kaupunkien päättäjille: Panostakaa kiinteän, kattavan valokuituverkon rakentamiseen. Tämä on se pohja, jonka päälle rakennetaan sähköiset kuntapalvelut. Se mahdollistaa etätyöt ja toimii 5G-tukiasemien runkoverkkona. Se kunta tai kaupunki, joka panostaa tähän, on lähivuosina etulyöntiasemassa.

Koronavirus on kickstart kohti tulevaisuutta, sillä se nopeuttaa erilaisten teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa helposti jopa 10 tai 20 vuoden verran lähivuosina. Elämme mullistavia aikoja!