Oletko sinä valmis uudistumaan ja etsimään itsellesi haastamisen paikkoja?

Oletko sinä valmis uudistumaan ja etsimään itsellesi haastamisen paikkoja?


Inari Timonen-NissiEn ole ihminen, joka hakee aktiivisesti suuria muutoksia elämäänsä. Arvostan vakiintuneisuutta kaikessa sen ennalta-arvattavuudessa ja turvallisuudessa. Toisaalta pidän uuden oppimisesta ja epämukavuusalueelleni menemisestä. Näitä jälkimmäisiä taitoja olen pyrkinyt vaalimaan ja kehittämään sillä tiedän, että muutos on vallitseva tila, johon minunkin täytyy sopeutua. Uusien asioiden kohtaaminen voi haastaa minut katsomaan asioita eri tavalla ja arvioimaan rutiinejani.

Viime syksynä minulla tuli täyteen kaksi vuotta Fujitsussa. Kaksi vuotta on lyhyt aika, mutta jo tuossa ajassa olin tottunut yksikköni työskentelytapoihin. Pidin työstäni ja vakiintuneesta arjestani enkä aktiivisesti etsinyt uutta suuntaa, sillä olin tyytyväinen nykytilanteeseeni.

Muutosta tulee välillä myös pyytämättäkin, ja niin minäkin päädyin uusiin tehtäviin organisaatiomuutoksen myötä.

Tarkista työrutiinisi

Kun siirryin tietoturvapalveluista palveluhallinnan tiimiin, sain tarvittavan alkusysäyksen muutokseen. Monet työtavat ja aiheet olivat minulle täysin uusia. Tämän myllerryksen keskellä päädyin tarkastelemaan työskentelytapojani uudessa valossa.

Kahden vuoden aikana olin kehittänyt itselleni monia rutiineja. Pyrin olemaan aina tavoitettavissa, seurasin sähköpostiani koko ajan sivu silmällä ja vastailin puheluihin tauoillani. Olin aikatauluttanut päiväni niin, että hypin palaverista toiseen enkä jättänyt itselleni aikaa tauoille ja palautumiselle, sillä aina löytyi lisää tehtävää. Jätin myös harvoin aikaa itsenäiselle ja hiljaiselle työskentelylle.

Selkeästi oli korkea aika päivittää tapani tehdä työtä. Pyrin tunnistamaan päivistäni ne rutiinit, jotka oikeasti tukivat työskentelyäni ja karsimaan ne, joista oli minulle haittaa. Nykyään suunnittelen jo aamulla mitä haluan päivän aikana tehdä ja pidän kiinni tavoitteistani. Jätän päiviini reilusti tilaa tauoille, joiden aikana voin siirtää ajatukset pois työasioista.

Varaan myös aikaa itsenäiselle työskentelylle, jolloin en ole tavoitettavissa. Jo näiden muutosten myötä koen työskenteleväni tehokkaammin ja jaksan myös vapaa-ajallani paremmin.

Mitä rutiineja sinä voisit työssäsi muuttaa? Kaikki lähtee siitä, että olet tietoinen tavoistasi. Kirjaa ylös yhden työpäivän ajan millaisia tapoja tai rutiineja työpäiväsi aikana esiintyy. Onko siellä toistuvia asioita kuten sähköpostin tarkistaminen, joita voisit tehdä harvemmin ja näin vähentää häiriöiden määrää? Entä löytyykö päivästäsi hyviä tapoja, joita voisit lisätä, kuten tauottamista?

Uuden oppiminen on tulevaisuuden taito

Uusi rooli toi mukanaan mahdollisuuden haastaa itseäni osaamiseni kehittämisessä. Halu oppia uutta auttaa minua suhtautumaan muutokseen avoimin mielin ja katsomaan asioita eri näkökulmista. Huomasin tekeväni töitäni uudella energialla, kun pääsin haastamaan itseäni ja jouduin jatkuvasti etsimään vastauksia.

Maailma ja työmarkkinat muuttuvat jatkuvasti ja ehkä yksi tulevaisuuden tärkeimmistä työelämätaidoista on kyky omaksua uutta. Työtehtäviä saattaa kadota, mutta yleisempää on työnkuvien ja vaadittavien taitojen muuttuminen. Muutoksen mukana pysyvät ne, jotka ovat valmiita uudistumaan. Käytätkö sinä säännöllisesti aikaa osaamisen kehittämiseen? Oletko avoin muutoksille? Kannustan sinua oppimaan jotain pientä joka päivä tai vaikka joka viikko. Voit kehittää osaamistasi töissä tai kerryttää taitoja vapaa-ajallasi. Tärkeintä on, että olet valmis yrittämään.

Näin jälkeenpäin voin sanoa, että siirtyminen uuteen rooliin tuli minulle erinomaiseen aikaan. Omalla mukavuusalueellani en enää osannut kyseenalaistaa omaa työskentelyäni enkä kokenut enää kehittyväni tehtävässäni. Jatkossa tarkastelen työskentelytapojani säännöllisesti ja etsin itseni haastamisen paikkoja.

Fujitsulaisina olemme aika onnekkaita, sillä meillä on monia mahdollisuuksia kasvaa yrityksen sisällä. Miksi emme siis proaktiivisesti tarkastelisi rutiinejamme? Kun säilytämme avoimen mielen, mahdollisuutemme pysyä muutoksen mukana näyttävät hyviltä.

  • Inari Timonen-Nissi on työskennellyt Fujitsun tietoturvapalveluiden parissa palvelutuotannon tukena. Nykyään hän on palvelukonsultti palveluhallinnan tiimissä.