Juuri nyt minulta ei puutu mitään

Juuri nyt minulta ei puutu mitään


Muistatko niitä hetkiä, kun kaikki oli juuri niin kuin pitää? Kukaan ei vaatinut sinulta mitään ja sinulla oli kaikki mitä juuri silloin tarvitsit.

Loma on monelle pysähtymisen aikaa. Tätä kirjoittaessa minäkin odotan, että pääsen istuksimaan laiturille ja katselemaan pikkuisia ahvenia. Ilma on lämmin muttei kuuma ja aurinko paistaa juuri sopivasti muttei liikaa. Ei ole nälkä, jano, kiire, väsy eikä mitään kohtaa kolota. Lapsetkin ovat tyytyväisiä ja hyväntuulisia.

Liian hyvää ollakseen totta? Lomalta usein odotetaan täydellistä rentoutumista ja kaiken menetetyn yhteisen ajan ottamista takaisin. Näemme joskus paljonkin vaivaa sen eteen, että luomme oikeanlaiset puitteet tälle. Lomastressi iskee arkistressin tilalle. Mutta voisiko täydellisyyden löytää myös epätäydellisyyden keskeltä?

Koin alkukesästä täydellisen, epätäydellisen hetken, ja jäin vähän miettimään tätä konseptia. Ulkoisesti hetki ei tosiaan ollut täydellinen: olin väsynyt, nälkäinen ja ihoni oli hyttysmyrkystä ja aurinkorasvasta tahmea. Olin nukkunut huonosti. Oli kuuma, polvia särki ja jalassa kasvoi viisi kipeää vesikelloa. Olin patikoinut vajaat neljäkymmentä kilometriä viimeisen kahden päivän aikana ja sitä ennen istunut autossa yli puoli vuorokautta. Matkaseurana oli pari riehakasta teiniä ja aloitteleva aikuinen vaeltaja. Istuin nuotiopaikalla levähtämässä ennen seuraavia askareita. Ei ihan täydellistä, eihän? Jokin tuossa hetkessä kuitenkin pysäytti nauttimaan. Tuli tunne, että olen kulkenut juuri tarpeellisen matkan tullakseni juuri tähän missä nyt olen.

Mietin jälkikäteen, miksi tuo hetki tuntui arvokkaalta. Mietin mitä sellaista teen vaelluksella, mitä haluan vaalia vielä kotiin palattuani. Halusin keksiä konkreettisia tapoja, joilla löydän uudelleen hetkessä olemisen tyytyväisyyden arjessa ja työssä. Listailin näitä asioita mielessäni loppuvaelluksen aikana, ja haluan jakaa ne sinun kanssasi.

Listastani tuli tällainen:

  • pidä huoli itsestäsi ja omasta jaksamisesta, ja säästä energiaa myös muiden auttamiseen
  • hidasta vauhtia niin jaksat pidemmälle
  • syö hyvin ja monipuolisesti joka päivä
  • pysähtele välillä katsomaan ympärillesi
  • tee sellaiset suunnitelmat, että niistä voi joustaa
  • mene aikaisin nukkumaan ja herää hitaasti
  • venyttele joka päivä
  • siivoa itse omat sotkusi
  • pyydä apua, kun tarvitset sitä ja tarjoa apua, kun voit
  • odota porukan viimeistä risteyksessä, ettette eksy toisistanne

Nämä ovat minun keinojani löytää tyytyväisyyden tunne riippumatta siitä, mitä milloinkin eteen tupsahtaa. Miltä sinun listasi näyttäisi? Mitkä asiat auttavat sinua olemaan tyytyväinen epätäydellisyyden keskellä?